• EnglishEnglish
Миряна Башева
11 февруари 2025 г.

Миряна Иванова Башева е българска поетеса и журналистка, авторка на текстове на песни и на сценарии. Родена е на 11 февруари 1947 г. в София.  Дъщеря е на Иван Башев - загиналият министър на външните работите в кабинетите на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962 – 1971). Никога не е крила левите си възгледи и произхода си. Башева е и сред критиците на някогашния режим. Тя признава, че се е възползвала от привилегиите, които е имала, за влизане в английската гимназия в София. Наред с това обаче става част от емблематичния „Кръг 39", който през декември 1989 г. в препълнената 65-та аудитория на Софийския университет организира най-мащабното събитие в историята на българската поезия – масов свободен рецитал. Самите автори от неформалния дисидентски кръг наричат тази вечер с името Голямото поетично четене.

Миряна Башева следва, но така и не завършва английска филология. Стихове започва да пише сравнително късно - след 23-та си година. Още след първата й стихосбирка „Тежък характер“ бързо се превръща в литературна звезда. Много от стиховете й са се превърнали в популярни песни - „Дано“ на Богдана Карадочева, „Тежък характер“ на Йорданка Христова, „Как си ти“ на братя Аргирови, „Булевардът“ на Михаил Белчев. Башева е сътрудник в списание „Отечество“, Българската национална телевизия, Студията за игрални филми „Бояна“, списание „Факел“. След 1989 г. е редактор във вестниците „24 часа“ и „Сега“. През 1979 г. пише стиховете към филма „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм „Последни желания“. С него снима и документални филми. Именно с режисьора тя прекарва и три месеца в Индия, а държавата оставя траен отпечатък у нея. Дълги години поетесата е част от екипа на в. „Сега“, чиято последна страница е емблематична с политическата си сатира.

Миряна Башева умира на 12 юли 2020 г. в София.

В русенската регионална библиотека достъпни за читателите са поетични книги на Миряна Башева, като „Почти пълно“. „Поезия“, „Сто години суета“, „Стихотворения и поеми“, „Ние сме безнадежден случай“, „Стихотворения“, „Не всичко тече“, „Малка зимна музика“ и др.