• EnglishEnglish
Най-четящото дете на Русе за 2019 г. е Далина Пенчева
15 януари 2020 г.

Единадесетгодишната Далина Пенчева, ученичка в СУПНЕ „Фр. Шилер“, която през миналата година е прочела 169 книги, грабна приза "Дете - читател на 2019 г.". Тя  получи грамота и книга от директора на библиотеката Теодора Евтимова, книга и ваучер от ИК „Хермес“, връчени от Марина Братанова, и ваучер от книжарница „Сиела“.  Далина сподели, че обича да  чете енциклопедии и приказки на малкото си братче. От любимите й книги са историите за Агата и Лари от поредицата на Фабиан Ленк. По традиция  Далина  остави и своя отпечатък в Алеята на четящите деца на град Русе.

Общо 11 русенчета – читатели на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе  получиха днес награди за любознателността, стремежа си към повече знание и най-много прочетени книги през 2019 г. Те бяха разделени в две категории: до 6 и до 14-годишна възраст. Всички деца получиха книги от ИК „Хермес“ и грамота и книга от библиотеката. А за най-четящите във всяка от категориите имаше и допълнителни награди.

Във възрастовата група деца до 6 г. на пето място се класира Белослава Стоянова на 3 г. със заети 86 книги. Четвърта е Вая Севова на 6 г. със заети 86 книги. Третото място е за Борис Пенев на 4 г. с прочетени 89 книги, а второто за Никол Цанкова на 2 г. със заети 94 книги. Най-четящото дете в категория до 6 годишна възраст е Александър Коварщен на 4 г. с взети 117 книги. Той получи и ваучер от книжарница „Сиела“.

Във възрастовата група ученици до 14 г. тази година наградите са 6 и причината за това е нашият читател Никола Андреев, който е само на 9 години. През 2019 г. той е прочел 50 книги, но за сметка на това много обемни, с голям брой страници и определено сложни за неговата възраст. В момента се увлича по сагата за Хари Потър и книгите за Пърси Джаксън. Никола е ученик в ОУ „Иван Вазов“. Освен грамота от библиотеката и книга от ИК „Хермес“,  той получи и ваучер от книжарница „Сиела“.

Останалите в групата ученици се подреждат както следва: Елвина Стоянова на 12 години с взети 90 книги, ученичка в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – пето място; Георгия Иванова на 9 години със заети 96 книги, възпитаничка на ОУ „Отец Паисий“ – четвърто място; Йоан Петров на 8 г. с взети 135 книги, който също учи в ОУ „Отец Паисий“ – трето място и  Добрин Тиханов на 8 г. със заети 144 книги, ученик в СУ „Възраждане“ – второ място. Първа, както отбелязахме, е победителката за 2019 г. Далина Пенчева.

Преди очакваната от всички церемония по награждаването зам. директорът на библиотеката – Силва Василева, представи накратко пред присъстващите журналисти резултатите от предходната година и ги информира за някои ключови за библиотеката събития през 2020 година.