• EnglishEnglish
Науката и културата - ускорители на европейската идентичност
28 септември 2018 г.

Регионалната библиотека „Любен Каравелов” беше един от съорганизаторите на станалата вече традиционна  „Европейска нощ на учените”, чието мото тази година е: НАУКАТА В ПОДКРЕПА НА ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО. 

За приятелите и многобройните читатели на  библиотеката, както и за всички русенци, които искаха  безплатно да се забавляват и да научат нещо ново в Европейската нощ,  културната институция организира като домакин поредица от интересни събития. 

В Градинка на площад „Ал. Батенберг“ , пред библиотеката, от  16:30 до 19:30 се проведе  вълнуващата среща  в ателието „Магия REFRESH”: Био игри, вдъхновени от природата. Участниците научиха интересни подробности за това  как работи катапултът и какъв е подводният живот на някои чудати риби. Децата и техните родители имаха също така уникалния шанс и възможност да проявят лично творчество и да  си  изработят играчка за спомен от тази среща. 

След официалното откриване на Нощта на учените в 17.00  започна   едночасовото забавление- до 18.30, в „Лаборатория REFRESH”: всички присъстващи станаха свидетели на едно особено вълнуващо космическо шоу. В същия модул се провеждаха и забавните научни експерименти на „Щура лаборатория“, които  завладяха изцяло вниманието на децата, младежите и възрастните, решили да опитат от „вкуса” на изненадите в   химическите загадки и предизвикателства.

От 19:00 до 22:00, успоредно с лабораторните експерименти любителите на приключенията опитаха и следващата „Магия REFRESH”: Химически чудеса, химични опити и експерименти, реализирани от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“. Демонстрациите убедиха по недвусмислен начин очарованата публика, че химиците са много повече от замислени експериментатори, а освен всичко останало могат да правят и невероятни магии  със силата на своите професионални познания за взаимодествията между елементите от Таблицата на Менделеев. 

Другото обособено пространство в библиотечната „Европейска нощ на учените” беше просторната Читалня на втория етаж, където  се проведе модулът „Наука в града REFRESH”: място за уроци по дигитална археология, където екип от Катедра Телекомуникации на Русенски Университет „Ангел Кънчев“  запозна посетителите с работния процес и особеностите при дигиталната обработка и архивирането на археологически обекти.  Специалистите разказаха как се създават продукти с „добавена” и виртуална реалност, и как се конструират  компютърните игри. След презентацията и малките, и големите участници се включиха на живо  в демонстрации по 3D сканиране, 3D принтиране, а също така можаха да се докоснат до практическите  способи за ефективна работа с дронове и до някои тънкости при използването на най-новите модели очила за виртуална реалност.

В Галерия „Библиотека” от 18:00 до 20: 00 часа беше подреден  щанд  на Интерактивното бъдеще. В продължение на 2 часа екип на „Моментум дигитално студио” демонстрира възможностите на новите технологии в света на презентационната техника – как функционират и как могат да се използват новостите в тази област за създаването на училища и музеи на бъдещето.

Вълнуваща беше също така и   Разходката сред звездите във Фоайе, етаж 2, което приюти желаещите да пътешестват в Космоса, като пътуванията продължиха от 18.30 до 20:30 часа, с кратки паузи от по 15 минути между сесиите. На същото място се проведе посетената от рекорден брой зрители прожекция на тема „Космос и природа“, която създаде усещането за пълно, реално присъствие на аудиторията в космическото пространство. 

Европейската нощ на учените се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020”. Нощта на учените се реализира в рамките на проекта „Учените в триъгълника на знанието (K-TRIO 3)”, който има за основна цел да засили интереса и да привлече млади таланти в лоното на науката, в работата на изследователските колективи от университетите и в приложните изпитания на индустрията. В рамките на стратегия „Европа 2020”, проектът се стреми да допринесе максимално за увеличаване на броя на учените и иновативно мислещите в Европа, да подкрепи интереса на младите хора към изследвания и иновации, както и да насърчи креативния им дух.