• EnglishEnglish
Неда Зарева и нейните „Седем гласа от тъмното“
23 ноември 2022 г.

На 22 ноември в зала „Заседателна“ Неда Зарева подари уникално преживяване на своите гости. Тя презентира авторската си книга „Седем гласа от тъмното“ с оригинален моноспектакъл, разкриващ мисловното й пътуване навътре в себе си, в личното Тъмно, в търсене на различните прояви на собственото й АЗ, които я изграждат като цялост. С тази книга Неда провокира читателя да се осмели да поеме подобно пътуване в търсенето на своята цялост.

Както Неда сама определя своя труд в едно интервю за вестник Екип 7 (21 юни 2022): „В този роман ТЪМНОТО е метафора на нашия собствен страх от самите себе си. Страх, който цял живот старателно игнорираме; правим се, че не е там, че не съществува. Същевременно ТЪМНОТО е метафора и за нашата слепота. Онази кокоша слепота, която проявяваме по отношение на душата си, живеейки с илюзията, че нашето Его е единствената ни форма на проявление. А това е измамно. И тогава идва честността към самите себе си – едно от най-тежките изпитания в живота. А гласовете, които обитават ТЪМНОТО, са онези отхвърлени по една или друга причина части от нас, които не желаем да видим. Те са истински, живи и имат нужда от внимание. Когато не им го дадем, намират начин сами да си го вземат и колкото повече ги отбягваме, толкова повече ни заставят да се занимаваме с тях в живота си под една или друга форма. Всеки от седемте гласа в романа е характер, обозначен метафорично с етикет, който до голяма степен сюблимира неговата характерология – Гневният, Изстрадалата, Смелата, Лъжкинята… В многогласа на тези вокали, в тяхното съчетание е проектиран и многогласът на личността.“

Това оригинално „изиграване“ на книгата въвлече публиката в света на Неда Зарева и предизвика мини дискусия, завършила с медитиращи минути турбулентно вглеждане навътре в тъмното на читателските души.

По традиция на библиотеката Неда Зарева получи ВИП читателска карта на посланик на културния институт.

Желаем творческо вдъхновение и още много интересни творби на тази млада нестандартна българска писателка!