• EnglishEnglish
Неда Зарева извиква „Седем гласа от тъмното“
22 ноември 2022 г. 18:00 ч. – 19:30 ч.

На 22 ноември (вторник) в 18:00 ч. в зала „Заседателна“ Неда Зарева „ще извика“ „Седем гласа от тъмното“ в едно уникално преживяване за публиката. Както сама определя своя труд в едно интервю за вестник Екип 7 (21 юни 2022): „В този роман ТЪМНОТО е метафора на нашия собствен страх от самите себе си. Страх, който цял живот старателно игнорираме; правим се, че не е там, че не съществува. Същевременно ТЪМНОТО е метафора и за нашата слепота. Онази кокоша слепота, която проявяваме по отношение на душата си, живеейки с илюзията, че нашето Его е единствената ни форма на проявление. А това е измамно. И тогава идва честността към самите себе си – едно от най-тежките изпитания в живота. А гласовете, които обитават ТЪМНОТО, са онези отхвърлени по една или друга причина части от нас, които не желаем да видим. Те са истински, живи и имат нужда от внимание. Когато не им го дадем, намират начин сами да си го вземат и колкото повече ги отбягваме, толкова повече ни заставят да се занимаваме с тях в живота си под една или друга форма. Всеки от седемте гласа в романа е характер, обозначен метафорично с етикет, който до голяма степен сюблимира неговата характерология – Гневният, Изстрадалата, Смелата, Лъжкинята… В многогласа на тези вокали, в тяхното съчетание е проектиран и многогласът на личността.“

За да научите по един нестандартен начин защо Неда е написала тази книга, защо я нарича терапевтична, кое е основното послание на „Седемте гласа…“ и още много интересни неща, елате в библиотеката на 22 ноември в 18:00 ч.! Ние с Неда Зарева ще ви очакваме!

Коя е Неда Зарева? Родена е на 8 август 1971 г. в София. Тя е дъщеря на писателя акад. Владимир Зарев и е внучка на литературоведа акад. Пантелей Зарев. Майка й - Снежана Зарева, е доцент по теория на литературата към Софийския университет „Климент Охридки”. Неда завършва средното си образование в 91-ва немска езикова гимназия „Карл Либкнехт“ – София, а бакалавърската и магистърската степен на висшето си образование в Нов български университет, специалности „Психология“ и  „Когнитивна наука и психология“. През 2003 г. защитава докторската си дисертация на английски език в сферата на когнитивната наука. Работила в няколко бизнессектора – търговски, производствен и медиен, включително в Българската национална телевизия. От 2012 г. живее със семейството си в Разград.

В съавторство с Делян Захариев и Анна Иванова Неда Зарева издава през 2020 г. романа „Кодове за любов и вечност“, а през 2021 г. излиза и самостоятелната ѝ книга „Седем гласа от тъмното“.

В личен аспект тя е силно екстремна личност, обиколила на мотор България и части от света, скачала с парапланер, преживяла редица рафтинг приключения, ентусиазиран скиор, ездач на коне и офроуд състезател с няколко извоювани купи. Съзнателно е умирала четири пъти с помощта на будистката практика пхова и силно се интересува от редица други (източни и западни) духовни и езотерични познания.

Майка е на три момчета.