• EnglishEnglish
Независимост на България
21 септември 2022 г.

Днес във връзка със 114-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България беше открита изложба. Инициативата е съвместна изява на Областна администрация Русе и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Предвижда се експозицията да може да бъде разгледана в рамките на три седмици. Гости на събитието бяха областният управител на Русе Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, Ива Чавдарова – отдел „Култура“ на Община Русе.

Изложените във витрините документи са от фонда на библиотеката. Сред тях са снимка на Фердинанд І с Мария Луиза в периода от около 1891 година и пощенска картичка, издание на Д. Вареано & Со – Русе. Няма как да бъде пропуснат и брой 208 на Държавен вестник от 22-и септември 1908-а, в който е публикуван Манифеста за Независимостта, с който тържествено е обявена България за независимо царство. Подредени са исторически изследвания и спомени от българи и чужденци, като „Независимостта на България. Документи и периодичен печат 1908-1909 г.“ (2008); „Независимостта от 1908 г. в българския печат“(2008); „Документи по обявяване на независимостта на България 1908 година. Из тайния кабинет на княз Фердинанд“ (1968); „Независимостта на България 1908 г. – поглед от ХХІ век“ (2010); Поетична антология „Избавление“, посветена на 130 години от Освобождението на България от османско робство и 100 години от обявяването на Българската независимост (2008); Спомени за обявяване на независимостта на България – 1908 г. от Иван Гешов, Константин хаджи Калчов, Александър Малинов, Никола Мушанов, Михаил Сарафов, Иван Салабашев, Григор Начович, издадени през 1984 г. Както и издания, свързани с различни чествания на годишнини от обявяването на Независимостта. Копие на статия от вестник „Русенска поща“ от 5 окт. 1929 разказва за посещението на цар Борис ІІІ в Русе по случай тържествата за Независимостта на България. Сред книгите са разположени и статии от периодичните издания „Епохи“, „Минало“, „Годишник на Софийския университет“, „Военноисторически сборник“, „Списание на БАН“, „Правна мисъл“, „Известия на Държавните архиви“. В изложбата намира място и книга за Георги Шагунов, автор на текста и музиката на „Хим на независимостта“. Върху заглавната страница на ръкописния оригинал на творбата Г. Шагунов е поставил и датата 22 септември 1908 г., а отстрани собственоръчно е добавил, че химнът е написан веднага, щом е получена телеграмата за провъзгласяване на царство България.

За България освобождаването от оковите на Берлинския договор става възможно през 1908-а. Правителството на демократите преценява, че решителният момент е настъпил. В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Страната де юре става суверенна и се издига в царство. С провъзгласяването на Независимостта българската държава се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва и значителна преднина в усилията за равноправно третиране в международните отношения. Укрепват се позициите на монархическия институт. Провъзгласяването и признаването на независимостта на България е акт с прогресивно историческо значение за развитието на България.