• EnglishEnglish
Нидал Алгафари: Имената на героите от моите романи съм ги мислил като за свои собствени деца
23 април 2018 г.

Тази вечер, в препълнената зала на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се проведе среща с Нидал Алгафари и представяне на книгите му „Боже, защо Господ лъже?“; „Аллах, милост нямаш ли?“; „Любиш ли, ти Бог си!“; „Орисани да избираме!“.
Няколко думи за творчеството и автора каза журналистът от в-к „Бряг“ Пламен Калинов. В словото си той сподели, че е щастлив тази вечер да представи и да общува с изключително обаятелния и много начетен събеседник и му зададе първия въпрос: „Как се помиряват у теб белезите на две цивилизации и две култури с баща сириец и майка българка?“. Известният сценарист, режисьор и продуцент отговори, че се чувства българин, че е християнин, но вярата и религията са пътища в различни посоки.
Нидал Алгафари разказа за идеята да се захване с написването на четирите тома в станалата напоследък бестселър поредица. По интересен и увлекателен начин той запозна гостите със своя уникален по своему свят, в който оживяват турбеши, калушари, даалии и кърджалии, богомили и не на последно място таксидиоти. По тази тема той разкри и един много малко известен факт, че самият Паисий Хилендарски е бил таксидиот и е дал по-подробни сведения за пътуващите монаси.
В края на срещата бяха зададени множество въпроси и нашият гост бе дълго аплодиран. Директорът г-жа Теодора Евтимова поднесе подарък от името на културната институция и му пожела да има повод да ни гостува отново.