• EnglishEnglish
Нощ в библиотеката
20 май 2019 г.

За  пореден път Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъедини към европейската инициатива Нощ на музеите, която се проведе на 18 май. Изложби, арт ателиета, демонстрации, концерти, танци, рокерско шоу и караоке бяха само част от изявите, на които се насладиха гостите на културната институция. Над 3000 души се забавляваха на Нощта в библиотеката.
Изявите, адресирани до публики от всички възрастови групи, започнаха с най-малките. За децата програмата бе наситена с множество разнообразни събития. Детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова откриха нощта с концерт. Тамбурашкият оркестър направи музикална разходка из Европа като изпълниха произведения на европейски класици. В градинката пред библиотеката имаше „К-поп шоу“ на най-популярните и нови корейски танци и айкидо демонстрация на спортен клуб „Айкикен“ – Русе. Огромен интерес предизвика събитието „Цветна феерия“, в което децата сътворяваха неонови маски, които светят под UV светлина и под вещото ръководство на художничката Анни Пенчева. Най-малките посетители се впуснаха в „Приключения по ноти“ с клуб „Афект“ към РУ „Ангел Кънчев“
Имаше демонстрации на техниката енкаустика от Арт ателие „Арбат“ и изработване на плетени кукли с Нели Гергова. Театрална трупа „Магим“ към МГ „Баба Тонка“ с ръководител Ася Кулева представиха постановката „Сънища в лятната нощ“.В градинката пред библиотеката група „Бендида“ забавляваха посетителите. В тазгодишното издание на Нощта на библиотеката особено и много важно място зае представянето на книгата за легендарния български актьор Кирил Господинов и мултимедийната изложба, посветена на неговия живот в киното.  Бяха експонирани четири изложби: „Ex Libris – Ex Music“, „Назад във времето“ експозиция на детски книги от 50-те и 60-те години, „Резонанси 2 “ – картини от фонда на Исторически музей Панагюрище,  „Баш Майстора завинаги“  - 24 винилни постера със снимки от филмите на Кирил Господинов.  В късните часове мотористите от Lowlanders MC Rousse огласиха градинката пред библиотеката с мощен рев на мотори. Всички посетители имаха възможността да си направят снимки с красивите превозни средства, както и със самите мотористи.Рокерите предлагаха на всеки желаещ да се качи и да се повози на мотор. Разглеждаха с интерес и изложбата „Мотосвят“ - издания от фонда на библиотеката, която показва историята на мотоциклета от 20-те години на миналия век до днес. За първа година посетителите имаха възможност да се запознаят с тайните кътчета на библиотеката и посетиха Книгохранилището и помещението с часовника.
Финалът на европейската нощ на музеите по традиция бе поставен от екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с караоке програма.