• EnglishEnglish
Нощ на библиотеката 2024
20 май 2024 г.

Хиляди русенци изпълниха площад Батенберг и пространствата на библиотеката в съботната вечер.  За поредна година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъедини с богата програма към европейската инициатива Нощ на музеите и галериите, която се проведе на 18 май. Концерти, арт ателиета, демонстрации, театър, изложби и огнено шоу са само част от изявите, на които се насладиха гостите на културния институт. Започнахме в градинката на площад Батенберг с концерт „Колоритът на българското“. За русенци пяха, свириха и танцуваха възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Имаше дефиле на български национални носии, по време на което зрителите научиха много любопитни неща за кодовете, вплетени в българската шевица и информацията, която носи всяка носия. Участваха група „Песнопойка“, танцьорите от Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“ с преподаватели Кристина Димитрова и Радко Прокопиев, Огнян Василев - тъпан и акордеонисти с преподавател Владимир Минчев.

След тях на площада Детска театрална школа „Патиланци“ с ръководител Деница Дончева-ДенКаТа – актриса и режисьор в Държавен куклен театър – Русе,  подариха на присъстващите  „Русе в кутия“ - театър на миниатюрата или така наречения театър „Ламбе-Ламбе“, и интерактивното мини представление „Театър на сенките“, в което се включиха и децата не просто като зрители, а и като участници.

Програмата на открито продължи със „SKА“ музика с Asenko - Асен Николов, който е визуален артист, фотограф, музикант, съосновател на Сдружение „Блок 14“. Музикалната енергия се нагнети и от индепендънт хардрок-пънка на група Artificial Comet - Калоян Георгиев и Радни Станчев, а от 22:30 ч. DJ Groovy George взриви публиката с емблематично парти от поредицата „So 90’s Alternative“.

Програмата на площада закриха артистите от Infernity - Fire Art с огнения си спектакъл „Жар“, който представи местна легенда, свързана с фолклора на региона на Поломието.

А ето и какво видяха гостите на Нощта в сградата на библиотеката:

В Заемна за възрастни програмата стартира Илия Деведжиев със сторителинга „Приказките на господин Приказка. Този път господин Приказка чете приказки, а в края на събитието, заедно с публиката, съчини приказка с приказните карти. „Как да се държим с домашния любимец“ беше темата на образователното шоу на Александър Димитров от Фондация „Джеси“. Програмата в Заемна включваше и две ателиета - „Чудесата на Лили Чудото“ за изработване на квилинг картички за възрастни с Лиляна Коева и „Мъничко“ – бижутата на актрисата в Държавен Куклен Театър – Русе Светлина Станчева-Све.

Във фоайето на ІІ етаж Николай Маринов от русенския комикс клуб „Марчело“ презентира  различни български и чуждестранни комикси на тема „Космос“. Паралелно с това беше представена и уникална филателна сбирка от пощенски марки от цял свят на същата тематика. Веднага след тях студио „Икигай“ в лицето на Ивона Ангелова предложи на русенци ателие „Рисуване с вино“, в което се създаваха не само картини, но и вълнуващи спомени.

Библиотечко беше домакин на две прекрасни дами. Елисавета Йорданова - дизайнер с гениално прозрение и талант, представи авторските си схеми по 50 български народни приказки, събрани в книгата „Приказки в шевици 2“. А майката на мотовете Радостина Николова запозна децата с книгата си „Шантавѝя до шия“, където главната героиня Стефания – Шантавѝя, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници! Представянето на книгата, както и огненото шоу „Жар“, се реализираха в рамките на проекта „Светлината от книгата“ – иновативни форми в популяризирането на българска детска литература и насърчаване на четенето“ и се финансира от Национален фонд „Култура“.

До края на Нощта русенчетата участваха в свободни игри с интерактивните устройства в детския отдел.

Заседателната зала отвори врати за филмовия маратон на Киноклуб „Група Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“, в който бяха включени заглавията: „Пазители на времето“, „Кале Широково“, „Доставка“, „Танцът на вятъра“, Маг Папазов“, „Снайперист“, „Радио Бралть“, „Кюпсфилм 2024“ и „Родина – хорът на Русе“.

В Нощта на библиотеката 2024 дадохме възможност на всички желаещи да се потопят в потайностите на библиотеката с туристически разходки на всеки час до Часовниковата кула.

Програмата включваше и две съпътстващи изложби – „Направи си 3Д селфи“ с картини от  изложбата „Триумф на фантазията“ в Галерия Библиотека и „Русе - близък и непознат. Портрет на един град, заключен в пощенски картички“ в кръгло фоайе на І етаж.

Благодарим на всички артисти, клубове и състави, които направиха програмата на вечерта пъстра, разнообразна и незабравима. На Кристина Димитрова, Радко Прокопиев и Владимир Минчев – преподаватели в НУИ „Проф. В. Стоянов“, на Деница Дончева-ДенКаТа – ръководител на Детска театрална школа „Патиланци“, на Асен Николов- Asenko, група Artificial Comet - Калоян Георгиев,  и Радни Станчев и Георги Дамянов - DJ Groovy George, на артистите от Infernity - Fire Art. Благодарим на Илия Деведжиев, Александър Димитров от Фондация „Джеси“, Лиляна Коева и Светлина Станчева-Све, на студио „Икигай“ в лицето на Ивона Ангелова, Николай Маринов, а също така на Стоян Стоянов-Комитски, който предостави своята колекция от марки за изложбата „Космос“. Аплодисменти за Елисавета Йорданова и Радостина Николова за прекрасното им творчество, което споделиха с русенци, както и на Киноклуб „Група Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ за интересния филмов маратон.

Благодарим и на русенци, които отново доказаха, че библиотеката е любимо място както за четене, така и за забавление!

Още по темата