• EnglishEnglish
Нощ на литературата: „Всичко това е любов“
15 май 2019 г. 18:00 ч. – 22:00 ч.

За осма поредна година в Русе ще се проведе европейската инициатива Нощ на литературата. Нощта е събитие, в което на една и съща дата на различни интересни места в десетки европейски градове се четат откъси от съвременни европейски автори. Целта е хората, обикаляйки читателските гнезда, не само да чуят съвременна европейска литература, но и да се запознаят с интересни или непознати за тях кътчета в даден град.

Събитието е с продължителност от 18.00 до 22.00 часа, когато на всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете отделен откъс (за всяко „гнездо“ по един откъс). По този начин всеки може да обиколи и да чуе различни откъси и да види различни места.
Главни организатори са културните институти и посолства на страните членки на ЕС в България (EUNIC България), както и Културно-информационния център на Северна Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се присъединява към европейската инициатива. В „читателското гнездо“ ще бъдат представени избрани откъси от романа на португалската авторка Дулсе Мария Кардозо „Всичко това е любов“.
Дулсе Мария Кардозо (1964, Траз-уш-Монтеш, Португалия) емигрира с родителите си в Ангола. След края на колониалната война през 1975 г. се завръща в родината и завършва право в Лисабонския университет. Пише сценарии, разкази и романи, някои от които са адаптирани за кино и театър. Още с първите си книги се утвърждава като един от най-емблематичните творци на новото поколение португалски писатели, далеч от модните течения, майстор на оригинална проза и нестандартно повествование. Романът „Окървавено поле“ (2001) е отличен с голямата награда за литературно събитие „Аконтесе“, а вторият – „Моето опяване“ (2005) – получава Наградата за литература на ЕС (на бълг., Ерго, 2011). Следват „До нас“ (2008), „Земя на врабците“ (2009), „Завръщането“ (2011), „Библията на Лоа“ (2014), „Елиет“ (2018). Произведенията ѝ са преведени в петнайсет страни и се изучават в няколко университета. През 2012 г. е удостоена с титлата Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция.
„Всичко това е любов” не предлага любовни истории, а истории за любов. Любовта не е само нежни чувства, покрити със захарна глазура и поднесени в розов целофан. В трагичните си измерения не води само до сърцераздирателни драми, обилно полети със сълзи. В тъмните кътчета на душата тя може да има най-разнообразни и изненадващи въплъщения.