• EnglishEnglish
Обект 889
20 юни 2024 г.

На 20 юни в кръгло фоайе на І етаж беше открита документална изложба „Обект 889“ с материали от фонда на библиотеката, посветена на 70 години от откриването на Дунав мост. Гости на събитието бяха г-н Пенчо Милков – кмет на Община Русе, делегация на Община Гюргево, водена от кмета Адриан Ангелеску, Лили Ганчева – изпълнителен директор на Еврорегион Данубиус, Елена Великова – директор на Русенска художествена галерия, Александра Колева – представител на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“.

За доброто настроение на присъстващите се погрижи ансамбъл „Енигма“ при Държавна опера Русе.

Изложбата „Обект 889“ представя снимки, книги, публикации в периодичния печат от фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. В нея могат да се видят изследвания за река Дунав и Дунавския воден път; лоцмански карти на реката; публикации от първите десетилетия на XX век, в които се говори за изграждане на пътно съоръжение между България и Румъния; официални документи от 1947 година, в които тогавашните държавни ръководители на двете страни изразяват съгласието си за построяване на Мост на дружбата, включени в сборниците „Съветът за икономическа взаимопомощ и България 1949 – 1960“ и „Външна политика на НРБ“; протоколи от работата на Смесената българо-румънска комисия и спогодби за участие на Полша, Чехословакия, Унгария в строителството на моста, публикувани в книгата „Дунав мост – 100 години дипломация“ на Димитър Саздов и Пенчо Пенчев; снимков материал от етапите на изграждането на моста от юбилейното издание „60 години Дунав мост Русе – Гюргево“; публикации за арх. Георги Овчаров и украинския скулптор Михайло Парашчук, които са автори на архитектурното и художествено оформление на Дунав мост. В изложбата са представени и материали от откриването на моста на 20 юни 1954 г., както и речите на българския министър-председател Вълко Червенков, румънския министър-председател Георге Георгиу-Деж и на ръководителите на делегациите на Полша, Чехословакия и Унгария. Акцент са снимките на Българска фотопанорама „30 години Мост на дружбата“, запечатали моменти от тържествата по повод тази годишнина. Извън документалните материали, част от изложбата са книгата на Георги Мишев „Дунав мост“, по която е заснет едноименен сериал през 90-те години на ХХ век, две пощенски марки с изображение на моста от 1955 и 1984 г. и любопитната снимка на майстор-сладкар с изработена от него торта макет на Дунав мост по повод откриването му през 1954 г.

 В изложбата са представени и оригиналните вестници от 1954 г. „Дунавска правда“, „Работническо дело“ и „Труд“, отразили подробно събитията по тържественото откриване на моста.

Благодарение на любезното съдействие на Група Русе филм към Възрожденско читалище „Зора 1866“, посетителите видяха на откриването на изложбата и кадри от документалния филм на Владимир Илиев „Обект 889“.

* Строителството на Дунав мост започва през 1952 г. Той е построен с обединените усилия на държавите от Източния блок, членки на СИВ. През 50-те години на ХХ в. това е бил обект с изключително голямо геополитическо и стратегическо значение. Затова Мостът получава наименованието "Обект 889".

В строителството му освен България, Румъния и Съветския съюз вземат участие Полша, Унгария и Чехословакия. На 31 юли 1951 г. в Москва се подписва протокол между правителствата на България, СССР, Полша, Унгария и Чехословакия, с който се учредява българо-румънска организация „Дунав мост“. На първото й заседание се създава Главно управление на организацията с оглед оперативното ръководство на работата по моста. За негов генерален директор е назначен инж. Лунгу Александър, а зам. ген. директор – Марин Грашнов. Главното управление на „Дунав мост“ се помещава в сградата на РТИК, която днес е част от сградния триптих на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

На моста работят съветски специалисти, използва се съветска техника и около 200 вагона разни съоръжения. Участват и много български стопански организации като Държавно стопанско обединение „Пътища“, Трансстрой, Корабостроителен ремонт „Иван Димитров“ – Русе, БРП и др. Прилагат се най-съвременните постижения в мостовото строителство, като монтиране на сводови конструкции, големи 160 м без междинни опори, нов вид щитов кофраж с многократно използване при изграждане опорите на моста.

Мостът е построен за две години и три месеца. Общата му дължина е 3,5 км, междинните опори са 38. Той е двуетажен, като на долната част е изградена жп линията, а на горната – шосейният път. Специален механизъм в средата с дължина 86 метра позволява под моста да преминават високи морски плавателни съдове. Основите на моста са железобетонни, облицовани с витошки гранит, за да предпазват съоръжението от ледохода. Съоръжението има 4 отвора с дължина 160 м, 8 отвора с дължина 80 м, 24 отвора с дължина 34,5 м. Разгънатата площ на стоманените конструкции е почти 200 хил. кв. метра, а разгъната площ на бетоновите повърхности - над 10 хил. кв. м. Архитектурното оформление на моста е на арх. Георги Овчаров и е осъществено от екип архитекти под негово ръководство, а художественото оформление на Дунав мост е разработено от украинския скулптор Михайло Парашчук.

Дунав мост е тържествено открит на 20 юни 1954 г. На събитието присъстват българският министър-председател Вълко Червенков, румънският министър-председател Георге Георгиу-Деж. Първият товарен влак преминава по моста на 27 юни 1954 г. В стила на реториката от 50-те години на ХХ в. мостът между Русе и Гюргево е наречен „Мост на дружбата“.