• EnglishEnglish
Освобождението
20 февруари 2019 г.

Във фоайето на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е открита изложба, посветена на Освобождението на град Русе (20 февруари) и България (3 март). Организатори на инициативата са Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ - Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Читалище „Зора“.

Сред официалните гости на събитието беше Генералният консул на Руската федерация в Русе г-н Андрей Громов.

Изложбата включва най-новите книги, свързани с Руско-турската война, Освобождението на Русе и България, които нашата библиотека притежава. Част от книгите са издадени през 2017, 2018 и 2019 г.: „Руско-турските войни 1569 – 1878“ на Александър Стоянов (2018), „От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин“ от 2018, „Поклонение - 140 години от Освобождението на България“, „Лъжи и истини около нашето Освобождение“ на Божил Райнов, също издадена през 2018. Още нови книги от Владимир Витков „Десетата Руско-Турска война 1877 – 1878“ и от Жоро Цветков „1877 - 1878 : Война! Освободителна и спасителна за българския народ“; „Писма от България през 1877 година“ на Евгений Исаакович Утин в превод от руски език; „Възкресение в зарево от пожари“, „Спомени на руските ветерани за Освободителната война 1877 – 1878, под редакцията на Андрей Иванович Золотухин.

Във витрините са разположени графични издания от фонда на Библиотеката, посветени на различни годишнини от Освобождението на България. Изданията съдържат гравюри, снимки и картини, изобразяващи паметни сражения, личности и събития от 19. век като се акцентира на свързаните с Русе и околностите му. Част от графиките са ни предоставени от Сдружение „Русчук. БГ“. Те са гравюри от европейските седмичници THE ILLUSTRATED LONDON NEWS и неговия най-голям конкурент THE GRAPHIC от Великобритания и LE MONDE ILLUSTRE от Франция.

Интересен е и погледът на чуждестранните периодични издания върху събитията от Руско-турската война, отразени в албума „Испански гравюри за Руско-турската война 1877 – 1878“ и „Френска хроника 1841 - 1878 - Кореспонденции и гравюри от "Илюстрасион". Книгата „Избавлението 1878 - Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 в спомени и очерци на българи-очевидци“ съдържа 77 гравюри от руската „Иллюстрованная хроника войны“. 

Централно място в изложбата заемат военните действия на Източния отряд по време на Руско-турската война, българското опълчение, както и книги на русенски автори, посветени на събитията около Освобождението на Русе от фонда на отдел Краезнание. (Трифон Трифонов – Укрепената позиция на Русчушкия отряд; Добрин Добрев – Село Батишница в архивите на съвременниците на освободителната руско – турска война 1877-1878 г.; на Красимир Кънчев – Нови страници към историята на гр. Бяла, Русенско и др).

Присъстващите на откриването на изложбата имаха възможност да изгледат кратък филм за свързания с Русе общественик и масон Иван Ведър на група Русефилм.