EnglishEnglish
Още една фамилия Старцев с принос в русенската история
11 юли 2017 г.

Русенецът Николай Николов подари на Регионалната библиотека "Любен Каравелов” оригинални фотографии на русенския адвокат Кирил ЦОНКОВ Старцев и неговото семейство. Нека читателят не прави препратки към един от най-известните кметове на Русе инж. Кирил Василев Старцев.

Във фонда на библиотеката, разбира се, има и документи за легендарната кметска фамилия, но е важно да отбележим, че адвокат Кирил Старцев е син на русенския предприемач Цонко Старцев. Неговият баща е сред известните русенски предприемачи и е един от основателите на много просперираща фирма за тъкане на ленени и памучни платове. Седалището се е намирало в Русе, а самата фабрика - в Иваново. В семейния бизнес фигурира и мелница за брашно. През 1910-1911 г. текстилната фабриката е в списъка на най-големите и модерни индустриални предприятия у нас. През същия период в промишлената зона на града започва да се строи специална сграда за текстилното предприятие, а плановете са то да бъде обзаведено със 100 тъкачни стана и да разполага с двигателна парна машина от 100 конски сили. 

В дарението има интересни семейни фотографии, на които са предприемачът Цонко Старцев като сержант по време на Първата световна война и снимка със съпругата му; има и портрети на синовете му Кирил Старцев и Велико Старцев, направени в Кавала, Гърция.

Сред предоставените документи са и Свидетелство за зрелост на Кирил Старцев за завършен курс на полукласическия отдел на Народна мъжка гимназия "Княз Борис" през 1914 г.; Диплома от Софийския университет за завършен "...пълен Университетски курс в Юридическия факултет по правните и държавни науки"; полица на Застрахователно дружество за живот "Феникс - Виена" за 750 "северни щатски долари", които да бъдат изплатени на Кирил Старцев на 15 ноември 1950 г.

При представянето русенецът Николай Николов сподели: "Подарявам тези снимки на библиотеката, защото те ще бъдат съхранени и запазени". Дарените снимки и документи на предприемаческата фамилия Старцеви ще бъдат обособени в отделен фонд. 

Родолюбивата кампания, наречена "Поглед назад във времето", продължава. Очакваме още стари русенски картички, снимки и други документи, с които ще съхраним заедно историята на нашия европейски град и неговото културно наследство.