• EnglishEnglish
ПОМОГНИ МИ ДА СЕ СПРАВЯ САМ
12 януари 2019 г.

Голям интерес предизвика съботната ни среща със сертифицирания педагог и консултант, представител на Асоциация Монтесори - Ръка за Ръка -  Ина Ганева. Педагози, родители и деца изпълниха Читалнята на Детски отдел. Лекцията и презентацията към нея разкриха по един полезен начин философията на метода Монтесори.

Узнахме, че Мария Монтесори е първата жена лекар, която създава този метод преди повече от 100 години. Познат е по целия свят и успешно се прилага в училища, детски градини и в домашни условия. Според него е необходимо децата да имат свободен избор и независимост в своите занимания като това не изключва наложена дисциплина в свободата. „Колкото по-ненужна е помощта, толкова по-голяма пречка е за развитието на естествените способности“ казва Мария Монтесори.

Методът изтъква важността от движението и връзката на децата с природата. Самите Монтесори материали са от естествени източници и имат вградени научни концепции на приниципа контрол на грешката. Ина Ганева показа на присъстващите част от тези материали и как те се прилагат в сетивното, езиковото и умственото развитие на децата. Полезен бе и урока на три етапа, който помага на малчуганите да разберат по-лесно заобикалящия ги свят:

Първи етап - Това е ...

Втори етап - Покажи ми ...

Трети етап - Какво е това?

Лекцията разкри пред родители и педагози така наречените чувствителни периоди при развитието на децата, а именно: за език - от раждането до 5-6 години; за ред - ориентировъчно между 1 и 3 години; сетивно усъвършенстване - от раждането до около 4 години; усъвършенстване на двигателните умения - между 1 ½ и 4 години; чувствителност към малките предмети - между 1 ½ и 2 ½ години; социални умения - от около 2 ½ до 6 години.

Методът Монтесори пояснява какво харесват и какво не харесват децата. Така обичайните награди и наказания, групови уроци, програми и изпити, манипулиране на поведението с играчки, бонбони и сладкиши, учителското бюро се оказаха сред нехаресваните от тях неща. А сред харесваните се наредиха трудната работа, повторение на упражнението, играта на тишина, ред в средата, грижа за личната хигиена, писане отделно от четене и др.

Сред присъстващите педагози имаше и преминали обучение по метода Монтесори. Те споделиха от опита си неговото положително приложение при работата им с децата в училище.

Ина Ганева разказа на присъстващите за видовете дистанционни платени обучения, които Асоциация Монтесори - Ръка за Ръка провежда. Те са предназначени за възрастни, които желаят да се запознаят задълбочено с принципите на метода. При успешно завършване, курсистите получават сертификат и правоспособност за работа с деца по метода Монтесори съответно във възрастите 0-6 години, 6-12 години и с деца със специални образователни потребности.

Лекцията предизвика много въпроси. Съботната ни гостенка отговори на всички тях с удоволствие.