• EnglishEnglish
Павлина Стаменова и Дневник на сърцето
13 юни 2019 г. 17:30 ч. – 19:00 ч.
Регионална библиотека "Любен Каравелов", Галерия Библиотека

Поетесата Павлина Стаменова ще ни представи новия си поетичен сборник "Дневник на сърцето".
В предговора към него Недялко Йорданов казва:
"Поетесата Павлина Стаменова е гордост не само за Разград, а и за цяла България. Тя е един уникален творец, живял цял живот в провинцията, далече от столичните снобски поетически кръгове, далече от битките в Съюза на българските писатели.
Павлина Стаменова е поетеса от най-висок ранг!
Един блестящ пример за възможностите на класическия стих в противовес на "модното", евтино, лесно писане в така наречения свободен бял стих – снобарска лъже-поезия, която забравяш на секундата след като си се насилил да я прочетеш.
Неслучайно стиховете на Павлина Стаменова са толкова благодатни за пеене и някои от тях станаха музикални шлагери на най-големите наши музикални конкурси.
Прочетете тази поезия – тя ще ви пречисти!"
По стихове на Павлина Стаменова има песни на "Тоника" и Ваня Костова, Веселин Маринов, Маргарита Хранова, Михаил Белчев, Хайгашот Агасян, детска вокална група - Айтос, и др. Музиката е на известни български композитори като Тончо Русев, Георги Холянов, Валери Костов, и др. Стиховете й са били превеждани на английски език (в САЩ), на турски и гръцки (в Турция и Кипър), както и на международния език есперанто. (Текст: П.Петров)

Още по темата