• EnglishEnglish
Памет българска в стихове и песни
04 март 2020 г.

Всяка година 3-ти март идва с първия полъх на пролетта, с признателността, която събира млади и стари да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни герои, загинали в люти битки, за да можем ние свободно да живеем в своята родина и винаги да грее синьо и чисто небето на България.

В навечерието на националния празник в салона на НЧ“Пробуда-1901г“, с.Николово се проведе традиционният конкурс-рецитал „Памет българска в стихове и песни“. Тържеството откри председателят на читалището Марийка Генова. Ученици от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ в селото, подготвени от своите учители Светла Коцева и Бисерка Тодорова, с ентусиазъм рецитираха стихове и изпяха песни, посветени на Родината и героите, загинали за свободата й. Журито в състав Росица Владова-директор на ОУ“ Св.Св.Кирил и Методий“, Златан Ванев-кмет на село Николово, Валерия Горнячка-секретар на Кметство Николово и г-жа Василева - преподавател по български език и литература в училището, бяха затруднени да отсеят най-добрите. Победата грабнаха Никола  Димов, Рая Петкова и Боряна Василева.

Проведен бе и конкурс под надслов „Моята България“. Там първото място заслужено бе отредено на талантливата ученичка от първи клас Антония Василева. Певиците Кристина Димитрова и Стефания Горнячка изпълниха песни, посветени на празника. А Грета Петрова изненада присъстващите с изпълнението на прекрасното си авторско стихотворение, посветено на България.

Проведена бе и викторина. Всички наградени получиха грамоти и награди. Кметът на с.Николово връчи  на учениците от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“  награди за спортни игри и състезания. 

Специални  гости бяха членове от Клуб “Традиция“, гр.Русе. Те показаха предмети от българското опълчение, които предизвикаха голям интерес сред  децата. След тържеството малки и големи се отправиха към паметника на войника в с. Николово, където поднесоха цветя и се поклониха на героите от войната.