• EnglishEnglish
Памет българска
06 февруари 2018 г.

140-годишнината от Освобождението на България, която отбелязваме през тази година, събра в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ много русенци за откриването на изложбата „Оръжия и военни предмети от Руско-турската освободителна война от 1877 -1878“. Събитието се реализира по инициатива на Регионалния клон „Ангел Кънчев“ на Дружество „Традиция“, в партньорство с Русенската библиотека и с подкрепата на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

При откриването на изложбата директорката на библиотеката Теодора Евтимова подчерта: „Щастлива съм да приветствам всички дошли за откриването на експозицията, посветена на  това паметно събитие от нашата история. Чувствам се задължена да кажа, че преди 130 години, благодарение именно на Освобождението на България и духовното израстване на българина, още първото десетилетие след Руско-турската освободителна война, русенци откриват една от най-старите градски библиотеки в България - Русенската градска библиотека. Убедена съм, че тази изложба е нашата синовна признателност и преклонение пред Историята“.  

Гост на събитието беше новият Генерален консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, който сподели, че това е вторият му работен ден и е особено щастлив, че има възможност да присъстват на откриването на изложбата именно тук, в Русенската библиотека.

Експозицията беше представена от Мартин Календжиев - управител на Регионалния клон на Дружество "Традиция". Посетителите могат да видят сред експонатите стрелково и хладно оръжие от периода на Национално-освободителните борби и Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г., копие на Самарското знаме, както и основни образци от армиите на двете страни - руските „Бердана“ и „Крънка“, и турските „Снайдер“ и „Мартина“.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 10 февруари 2018 г.