• EnglishEnglish
Памет за Кирил Старцев
12 декември 2022 г.

С презентацията „Модерното градско устройство на Русе по времето на кмета Кирил Старцев“ на библиограф-експерта Валерия Йорданова библиотеката взе участие в кръглата маса по повод 60 години от кончината на един от най-бележитите административни ръководители на дунавския град. В работата й се включиха десетки възпитаници на русенски училища, кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, внукът на Кирил Старцев, носещ неговото име, видни русенски общественици като Марко Тодоров, Хачик Лебикян и др.

В своята презентация Валерия Йорданова обърна внимание на постиженията в управлението на инж. Кирил Старцев, с които Русе придобива по-модерен облик в първата половина на миналия век, отразени на страниците на в. Русенска поща“.  Сред най-значимите му дела като кмет на крайдунавския град са построяването на емблематичната за Русе Съдебна палата и облагородяването на района около нея, с който се променя и Градската градина. Изграждат се Халите с прилежащия район, който се превръща във втори център на града и др. Заради далновидността си Старцев бива изпратен като успешен администратор в Добрич след присъединяването на Южна Добруджа към българските земи по Крайовската спогодба през 1940 г. През 1942 г., след голямото наводнение на Дунава, Кирил Старцев е заминава служебно във Видин като ръководител на службата за възстановяване на града.

Любопитни моменти от живота и кметуването на инж. Старцев бяха представени също от Ренета Рошкева и Кремена Тодорова от Регионалния исторически музей и Толя Чорбаджиева и Надежда Цветкова от Държавен архив-Русе.

Кметът Пенчо Милков подчерта, че личността на Кирил Старцев е емблематична за Русе. Той има тежката участ да ръководи града в изключително сложна обстановка - във време на преврати, световна война и нестабилност. Макар че завършва инженерство в Швейцария, Старцев се завръща в България, за да участва в градежа ѝ. А Марко Тодоров предложи общината да поеме инициатива за построяването на паметници на Кирил Старцев и други наши съграждани, оставили значими следи в историята на Русе, които да се поставят на най-посещаваните улици и площади. Сега името на инж. Кирил Старцев носи улица в центъра на Русе, където е поставена и паметна плоча.

Кръглата маса за живота на инж. Кирил Старцев бе организирана от Община Русе, Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив-Русе.