• EnglishEnglish
Паяжината на паяка
03 ноември 2020 г. 17:30 ч. – 18:30 ч.
сектор Изкуство

Романът "Паяжината на паяка" се публикува с издателство „Нордиан“. Преводач на текста е д-р Христо Боев, който за втори път ще гостува в Русе, представяйки румънска проза.

За книгата д-р Боев споделя: „Срещата на българския читател с този изключителен роман на Чела Серги е доста закъсняла. Публикуван през 1938 г., "Паяжината на паяка“ е вероятно най-атмосферният от всички междувоенни румънски романи. Наред с живо претворения Букурещ, присъстват силно и българските градове: София, Силистра и Балчик, като последните два са по онова време част от Румъния. Смайващо е магическото присъствие на морския град със своите задушевни кафенета и кръчми, ослепителни хълмове, и, разбира се, най-синьото море. Литературният Балчик на Чела Серги остава най-поетичното пресъздаване на българския град до момента, стигащо до нас чрез този модерен роман-пътепис. Има обаче и други причини настоящата книга да ни интересува живо сега. Следващите страници ще ни разкрият изключителен психологически анализ на женската душевност с определен феминистичен привкус, модерно топографско изобразяване на градски бит и среда. Тъй като романът е автобиографичен, основната му героиня и разказвач от първо лице, Диана Славу, следва бежанските движения на семейството на авторката, като така пред нас изникват автентично пресъздаденият бит и култура на споменатите места. Над всичко това е една незабравима любовна история…и морето…"

Преводачът Христо Боев е роден през 1973 г. в Пловдив. Завършил е английска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, доктор по сравнителна американска и британска литература на Университета „Овидиус“ – Констанца. Симултанен и писмен преводач, преподавател по литература, английски, френски и румънски език, както и български за чужденци. Христо Боев е основател и управител на издателство „Нордиан“.

Д-р Христо Боев ще се срещне с четящите русенци на 3 ноември (вторник) от 17:30 ч. в Сектор „Изкуство“.