• EnglishEnglish
Петя Накова представи романа си "Годината на осемте химии"
07 февруари 2020 г.

На 7-ми февруари 2020 г. от 17.30 в Галерия "Библиотека" беше представена книгата на Петя Накова "Годината на осемте химии". Лошото време не попречи на желаещите да присъстват, за да чуят емоционалната изповед на авторката за нейната лична борба с рака, за това как е възникнала идеята за написването на книгата и целта, която си е поставила с публикуването й. 

Романът „Годината на осемте химии“  съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и съвсем конкретни със своите чувства, страхове, сънища, обрати и, разбира се, добри и злощастни срещи с нашето здравеопазване. Образите са събирателни, казва Петя Накова, и са родени, както от личните й преживявания, така и от срещите  й с жени, преминали през тази битка.

В последвалия разговор бяха зададени много въпроси, на които гостенката отговори съвсем откровено и очерта основното послание на книгата си – грижата за  собственото здраве е  отговорност на всеки отделен човек. Много по-лесно е да превъзмогнеш страха да отидеш на профилактичен преглед, отколкото да превъзмогваш негативните емоции, ако се окажеш болен, и то в по-късен стадий, предупреждава авторката на "Годината на осемте химии".

Срещата завърши с оптимизма, с който Петя Накова заразява читателите си.