• EnglishEnglish
280
Пиер Шодерло дьо Лакло (1741 - 1803)
19 октомври 1741 г. – 05 септември 1803 г.

Пиер Амброаз Франсоа Шодерло дьо Лакло е френски генерал и писател. Роден е на 18 октомври 1741 г. в град Амиен, Северна Франция,  в семейство на дребен благородник. За ранните му години няма много известни факти. На 18 години постъпва в Кралския артилерийски корпус, през 1761 година е произведен в офицерски чин, а по времето на Наполеон Бонапарт вече е генерал.

Пиер Лакло става известен с единственият си роман "Опасни връзки". Романът е композиран като поредица от писма и описва любовните интриги на френската аристокрация. Творбата е публикувана в четири тома през 1782 г. в Париж. Критиците го смятат за неприлично произведение, граничещо с порнографията. Книгата предизвиква голям интерес сред обществеността. От нея са продадени над 1000 екземпляра само за един месец.

През 1786 година публикува отворено писмо, в което критикува остарелите методи в армията, и заради това е разжалван. Започва активно да се занимава с политика и участва във Френската революция на страната на републиканците. През най- кървавата година от революцията той едва се спасява от гилотината. Когато Наполеон идва на власт, Лакло се присъединява към армията му, участва в тежки походи, назначен е командващ артилерията в Неаполитанската армия, но пристигнал в Таранто е повален от дизентерия и умира на 5 септември 1803 година.