• EnglishEnglish
Пипи Дългото чорапче стана на 75 години
08 април 2020 г.

Поколения малки читатели си спомнят с умиление приключенията, лудориите и смелия приключенски дух на палавницата с луничките. Днес ви припомняме няколко незабравими цитата от "Пипи Дългото чорапче":

"Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено."

„Отде ще знам дали мога, като никога не съм опитвала. Не съм имала пиано, на което да опитам. А трябва да ти кажа, Томи, че за да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения."

„Пък аз си нямам кой да ми бие тъпан. Седя си в моята самота и така се надлъгвам със себе си, че да ти е драго да ме слушаш."

„Да, много е грозно да се лъже. Но понякога забравям това, разбираш ли? Пък и как ще искаш от едно дете, чиято майка е ангел, а татко му — негърски крал, да казва винаги истината?"

„Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят?"

„Страхливци! Нахвърляте се петима срещу един. Това е подло. А освен това блъскате едно малко, беззащитно момиче. Фу, колко грозно!"

„Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. Освен това ги прихващат разни суеверия и щуроти"

„Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите."

„Най-хубави пожелания по случай Великден!

- Та днес не е Великден - възрази Томи.

- Така ли? - учуди се Пипи. - Запазете си тогава пожеланията за догодина."