• EnglishEnglish
Плакатите говорят
29 юли 2022 г.

На 29 юли в Галерия „Библиотека“ беше проведена заключителна пресконференция по проект „За плакатите – дигитално и реално“ и беше открита изложба с интерактивен елемент  „Плакатите говорят“. Експозицията включва 30 творби от богатата колекция на библиотеката. 20 от тях бяха презентирани чрез традиционно експониране в пана, а 10 предварително подбрани - с помощта на съвременни технологии на промотиране. За тази цел бяха създадени 5-секундни анимации (Motion graphic) от Момчил Михайлов – МОМО със звукови ефекти, в които изображенията се превръщат в картини с движение и звук. Презентираха се на LED-екран. В експозицията бяха включени и творби на младежите от творческите ателиета „В света на плакатите“ с ръководители Момчил Михайлов-Момо и художникът Георги Пасев, които получиха своите сертификати за участие на откриването на изложбата.

Събитието бе последно от дейностите по проект "За плакатите - дигитално и реално" на Регионална библиотека "Любен Каравелов", финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Публики".

Основната цел на проектното предложение беше да се разработят интерактивни механизми за насърчаване на дългосрочното и активно присъствие на българското плакатното изкуство в дигиталното пространство чрез създаване на динамична информационна среда и инструменти за привличане на нови аудитории, извън централните райони, с фокус младежи и лица с интерес в областта на визуалните изкуства.

Какви дейности се извършиха в рамките на проекта? Бяха подбрани и заснети с 2D технологии плакати, част от колекцията на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Сто от репродукциите влязоха във Виртуална галерия „Животът в плакати“, публикувана в сайта на библиотеката. Същите бяха включени в двуезичен каталог „Плакати“, разделени в няколко категории: театър, опера, концерти и събития, състезания, чествания и др. Към всеки плакат на български и английски език е изписано името на неговия създател. Сред авторите се открояват имената на Борис Ангелушев, Божидар Икономов, Асен Старейшински и др. Всички те са знакови фигури в развитието на плаката, а творчеството им определя еволюцията на този вид изкуство от втората половина на ХХ век до днес.

По проект „За плакатите – дигитално и реално“ в библиотеката бяха организирани и двете творчески работилници „В света на плакатите“ за младежи от 14 до 19 г. Всяка група включваше 15 участника. В първата художникът Георги Пасев проведе обучение за създаване на плакат с традиционни техники. Във втората с ръководител Момчил Михайлов – МОМО, младежите получиха знания как се създават плакати с иновативни техники. За привличане на нова аудитория двете работилници бяха излъчени в реално време на живо във Фейсбук и чрез запис в You Tube канала на библиотеката. Георги Пасев и Момчил Михайлов – МОМО са експерти в областта на визуалното изкуство.

Друга дейност по проекта беше творческото ателие „Изкуство без граници“, което се проведе на 15 юни  с представители на библиотеката, Русенската художествена галерия, Държавния куклен театър, неправителствени организации, художници и свободни артисти в  Асоциация „Хартиена фабрика (мелница)“ на с. Комана, Румъния. Групата  беше посрещната от Йон Джорджеску, основател на Асоциация „Хартиена фабрика (мелница)“, който разказа на русенци историята на производството на хартия от началото до днес, след което им демонстрира технологията за изработка на хартия и днес използвана във фабриката. Всеки от участниците имаше възможност да изработи свой собствен лист хартия. Художник-дизайнерът Чиприян Исак запозна участниците с историята и развитието на плаката и плакатното изкуство в Румъния. Йон Джорджеску накратко разказа за делото на Гутенберг и печатането, след което демонстрира процеса по отпечатване на текст върху изработена в мелницата хартия. Гостите от Русе приложиха наученото, отпечатвайки набран текст върху ръчно изработената хартия.  Интерес предизвика и музеят в Хартиената мелница със стари преси, печатарски машини и други пособия за изработване на книги от края на ХІХ и ХХ в.  

В рамките на проекта като част от програмата в Нощта на библиотеката на 14 май в Галерия „Библиотека“ беше открита изложба плакати на Люба Томова „АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО“ (Non-Commercial Posters). Експозицията включваше постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“, като в тях бе отправена препратка към съвременната социална проблематика. Тя беше открита от своя куратор – русенския художник Георги Пасев. За автора говориха доц. д-р Ненко Атанасов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Национална художествена академия и Димитър Трайчев – Сталкер от График дизайн студио.

Трудно ли се прави плакат, как се прави, колко време отнема и с какво трябва да се справи един творец от идеята до крайния продукт – това разбраха гостите на библиотеката на 28 март от Момчил Михайлов – МОМО, който представи своята мултимедийна изложба „Театрални плакати“ от 12 негови творчески проекта в областта на плакатното изкуство, съчетаващи по уникален начин различни видове визуални изкуства. Освен че творбите бяха представени на живо – на хартия, артистът използва мултимедия, чрез която афишите се излъчваха в Интернет през профила на библиотеката във Фейсбук. Видеото съдържа и архивни кадри от постановки, за които авторът е правил плакат. То бе публикувано в ютюб канала на библиотеката.

Публикуваните материали и видеа по проекта продължават да са достъпни за преглеждания в сайта и ФБ на библиотеката.

С реализирането на проекта "За плакатите - дигитално и реално" на Регионална библиотека "Любен Каравелов", финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Публики", отговаряме на потребността за по-широко популяризиране на колекцията от повече от 1 000 плаката, съхранявана в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в регионален, национален и международен мащаб, като се използват възможностите на съвременните технологии. Това доведе до създаване на по-добри условия за широк достъп на публиката до плакатното изкуство.