• EnglishEnglish
1035
Победа на войските на цар Самуил над Василий II при Траянови врата
17 август 0986 г. – 28 май 2019 г.

Траянови врата се намира на 15 км от град Костенец. Данните за възникването на крепостта са оскъдни и не много ясни, но за първи път в историческите извори крепостта се споменава през 3 век. Тогава тя е била известна и с друго име – Щипон. Там на 17 август 986 година се натъква на българска засада и е разгромен. Самият той трудно се спасява и в ръцете на българите попада целият обоз, заедно с неговата палатка и инсигниите на императорската власт. Според хронистите в тази битка ромеите губят почти цялата си конница.

След грандиозната победа при "Траянови врата" Самуил утвърждава властта си над Тесалия и Епир, превзема Солун и областта, крепостите "Верея" и "Сервия", преминава през Термопилите и нахлува в Атика. Българските войски достигат Коринтския проток и Пелопонес. И така България отново, макар и за кратко, става най-силната държава на Балканите. 

Последиците от победата оказват силно влияние. Самуил овладява ситуацията и не закъснява да освободи всички български земи, завзети от Византия в предходните години. Тези успехи обаче се оказват краткотрайни – битката при Траянови врата остава най-голямата победа на Самуил над ромеите и няколко десетилетия по-късно България окончателно пада под византийска власт.