• EnglishEnglish
Победители в XIII Международен конкурс за екслибрис „ЕХ LIBRIS – ЕХ LIBERTAS“
29 септември 2017 г.

Тази година тържественото връчване на наградите стана повод и за откриването на нова придобивка на културната институция - прерязахме символично лентата на художествена галерия „Библиотека”, която се намира в приземното фоайе на централния вход. Помещението е оформено дизайнерски от специалисти по  вътрешно- пространствена архитектура и е съобразено с концептуално новите изисквания за визуално и емоционално въздействие върху зрителя. В галерията е монтирано последно поколение лед осветление, а залата дава неограничени възможности на творците при аранжирането и подреждането на всякакви  експозиции от сферата на изяществото. 

В XIII Международен конкурс за екслибрис „ЕХ LIBRIS – ЕХ LIBERTAS“ участваха рекорден брой  творци- 440, от 40 държави. Журито на конкурса бе в състав: проф. Божидар Йонов, проф. Светослав Кокалов, проф. Николай Драчев и Иван Токаджиев. След труден, но прецизен подбор и сериозно преглеждане на изпратените в регламентираните срокове рисунки, комисията определи следните награди: 

ГОЛЯМАТА НАГРАДА се присъжда на Владимир Поричанский от Украйна за творбата „Exlibris B. Глебова“.

Награда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ отива в Аржентина, а неин носител  е Ирма Сузана Санчес за творбата „Let the Ideas Fly“.

Също по регламент, и по традиция бяха връчени и спонсорски награди: 

Отличието на „ПРОМОНТ”  ООД получава Агнешка Липска – Полша;

Наградата на Ротари клуб – Русе е за Деница Иванчева Иванова-Александрова – България;

Зонта клуб - Русе – награда за Елеонора Гершанович – Германия;

Отличието на информационния сайт „Русе Инфо” - Ивелин Широв – България;

Награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Русе – Исмаил Аслан - Турция.

Наградата в категорията деца отива при Жофия Ламфалуси от Унгария.

През 2017 година Международният конкурс за екслибрис отново бе под патронажа на  Министерството  на културата на Република България и бе осъществен с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“. 

Темата на 14-тия конкурс е „Еx Libris- Ex Littera”, художниците ще интерпретират алфавитни  знакови системи –азбуки и други символи за предаване на информация по писмен път между хората.