• EnglishEnglish
Победители в XIV Международен конкурс за екслибрис „ЕХ LIBRIS – ЕХ LIТTERA“
28 септември 2018 г.

Официалното откриване на изложбата и обявяването на лауреатите на конкурса уважиха зам. областният управител в Русе Свилен Иванов, както и Андрей Громов, генерален консул на Руската федерация в Русе. 

В поздравленията си и двамата гости подчертаха, че с дългогодишната си традиция конкурсът отдавна се е превърнал в знаково събитие, което популяризира Русе и неговата култура по света.

За втора година тържественото връчване на наградите бе в утвърденото  сред културната общественост на града модерно арт-пространство - Галерия „Библиотека”, която се намира в приземното фоайе на централната сграда. Помещението притежава уникална вътрешна архитектура и е съобразено концептуално с новите изисквания за визуално и емоционално въздействие на експозициите върху зрителя. В галерията е монтирано последно поколение лед осветление, а залата дава неограничени възможности на творците при аранжирането и подреждането на техните изложби. Тук също така се правят много срещи и презентации от културния афиш на библиотеката. 

В XIV Международен конкурс за екслибрис „ЕХ LIBRIS – ЕХ LITTERA“ участваха рекорден брой творци - 373, от 42 държави. Художниците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Израел, Перу, Чили, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Аржентина и др. За първи път в надпреварата се включиха представители на о-в Мавриций и сибирската република Хакасия, която е в състава на Руската федерация.

Журито на конкурса бе в състав: проф. Светослав Кокалов; проф. Божидар Йонов; проф. Николай Драчев; Иван Токаджиев. След труден, но прецизен подбор и сериозно преглеждане на изпратените в регламентираните срокове рисунки, комисията определи следните награди: 

ГОЛЯМАТА НАГРАДА се присъжда на  Маурисио Шварцман от Аржентина. Той има самостоятелни изложби в Япония, Бразилия, Испания, Литва, Аржентина, Полша, Дания. Участва за 12-ти път в нашия конкурс. 

Награда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ отива в  Полша, а неин носител е Агнешка Липска. Полякинята участва за трети път в конкурса. Тя е показвала свои творби в над 80 изложби по света, както самостоятелни, така и общи. 

Също по регламент, и по традиция, бяха връчени и спонсорските награди: 

Отличието на „ПРОМОНТ” ООД получава Галина Павлова от България;

Наградата на Ротари клуб – Русе е също на български адрес, а неин носител е Красимира Дренска.

Зонта клуб - Русе – награда за Сандро Чинелато от Италия;

Отличието на информационния сайт „Русе Инфо” - Сара Хюсиен от Египет;

Награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Русе – Миряна Тиянич от Сърбия.

Награда на БЦП МСП- Русе - Деница Иванчева Иванова-Александрова от България.

И награда на Русенската стопанска камара - Анна Отани от Италия.

За награди в категорията до 18 години - или т. нар. „ново милениум поколение” свои творби депозираха 52 участници – ученици от Китай, Аржентина, Полша, Русия, Турция, Украйна и България. Най-високото отличие в този нов сегмент на конкурса получава Александра Биегала от Полша, родена през 2003 година. 

През 2018 година Международният конкурс за екслибрис отново бе под патронажа на  Министерството  на културата на Република България и бе осъществен с финансовата подкрепа Министерството на културата, на Община Русе по Програма „Култура“ и Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“. 

Темата на следващия, 15-ти, юбилеен конкурс  е „ЕX Libris- Ex Cinema”. Художниците ще интерпретират въздействието на Седмото изкуство върху културния обмен и  влиянието му като катализатор за отварянето на нови  духовни пространства на планетата, подчерта директорката на библиотеката Теодора Евтимова. За юбилейното издание ще има и други съпътстващи събития и изненади през 2019 година, увериха от екипа.