• EnglishEnglish
Поборникът Иваница Ангелов. Банкерът, осъден от свои и от чужди
29 ноември 2018 г.

В зимния следобед на 28 ноември в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се събраха любителите на историята, за да поговорят за житейския път на един от дейците в борбата за възстановяването на българската държавност и в изграждането на нова България Иван (Иваница) Ангелов Иванов. 

Кой е Иваница Ангелов Иванов?

Роден е на 20 октомври 1847 г. в гр. Свищов. След смъртта на баща му в 1852 г. издръжката на трите му деца е поета от неговия брат, Илия Иванов, търговец в крайдунавския град. Иваница учи в Свищовското класно училище при Емануил Васкидович и Христо Фотинов - едни от основателите на светското образование у нас, но не го завършва, тъй като започва работа при чичо си като помагач в търговията и магазините му. Увлечен е от идеите на Георги Ст. Раковски и пробуждащите се идеали за отхвърляне на османското владичество. От 1867 г. е член на Свищовския революционен комитет. Заточеник в Диарбекир, след което живее в Галац. След Освобождението е финансов чиновник и един от учредителите на Българската народна банка. В продължение на 20 години Иваница Иванов е директор на русенския клон на Българската народна банка. Участва и е инициатор на създаването на Русенската градска библиотека през 1888 г., за събирането на средства за издигане на храм „Св. Борис-Михаил“, за създаването на Търговската камара в града. Поборникът, революционерът, еволюционистът-строител на съвременна България Иваница Ангелов Иванов умира на 2 ноември 1938 г. на 91 годишна възраст. 

Представянето на книгата на Тодор Билчев и Николай Ликовски „Поборникът Иваница Ангелов Иванов, спомени, документи 1867-1939“ се организира от Държавен архив - Русе, НПО Клуб „Русчуклии“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Поздравителни адреси от Областна администрация – Русе и Община – Русе получиха авторите на книгата, както и организаторите на представянето.

Тодор Билчев разказа интересната история на написването на книгата. Това е първата, написана от него книга и 71 издадена, благодарение на Николай Ликовски, с когото не се познава лично.

Красимир Кънчев: „новоизлезлият документален сборник е най-малкото с изключителен принос. И в общо-исторически аспект, а така и за изучаване историята не само Северна България, а и на националната ни история в по-ново време. Публикуваните частни писма до близки, роднини, познати и приятели на Иваница Ангелов разкриват и малко познати черти от българското ежедневие, на между личностните конфликти на доскорошните поборници“.