• EnglishEnglish
Подарък-предизвикателство за всички първолаци в Русе
11 септември 2019 г.

Чудесна изненада за всички русенски малчугани, които за първи път тази година прекрачват прага на класната стая подготви екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Първолаците получават като подарък безплатна читателска карта с валидност 12 календарни месеца. Читателската карта на първокласниците е с нов оригинален дизайн. На гърба е отпечатана миниатюра на детска картина, спечелила награда в конкурс „Плакат на мира“ 2014-2015 на Асоциация на Лайънс клубовете от Дистрикт 130, България. Картината е нарисувана от талантливия русенец Тодор Колев, в момента единадесетокласник в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. На миниатюрата е изобразена култовата сграда на библиотеката с часовника и кръглата кула над централния вход, с летящи гълъби, символизиращи мира, полета на фантазията и мечтите на всяко търсещо себе си поколение.

Читателската карта е придружена с картичка, ръчно изработена с много любов и желание от служители на библиотеката и доброволци. Забавно предизвикателство е отправено към децата да се научат да четат чрез игра, като например четене на любима играчка, на микрофон и с шапка на главата. Целта е да се предизвика интерес към четенето и книгата, и за мъниците времето прекарано с първите книжки в ръка да е весел и незабравим момент.

Първите карти са вече в класните стаи на първолаците и ще бъдат получени при откриването на Новата учебна 2019/20 година. 

Инициативата на библиотеката се осъществява със съдействието на Регионалното управление на образованието към Министерството на образованието и науката.