• EnglishEnglish
Полина Петрова: ВИЕ събирате енергията на творци от цял свят, не се отказвайте от мисията си!

Навлизаме във финалната права на Международният конкурс за Ex libris, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. През 2020-а година конкурсът се провежда за 16-ти път - но вече в необичайните и екстремни условия на световната пандемия Covid-19. В това поредно издание на оспорваната надпревара творците на миниатюрата и приложната графика трябваше да осмислят човешкия опит не само и единствено като стремеж към технологични достижения, но и като духовна концепция на цивилизациите.

Въпреки предизвикателствата заради карантината и ограничената мобилност, 207 автори от цял свят ни изпратиха общо 318 рисунки за конкурса. Радващ е фактът, че в надпреварата, в секцията за детско творчество, имаме доста участници – 46 малки художници пожелаха да се включат в състезанието и да премерят сили в интерпретирането на темата за откритията и тяхната проекция в живота на съвременника.

В писмата и посланията на много от художниците открихме съпричастност, подкрепа и признание за усилията да надградим традицията на надпреварата. И въпреки пандемията, да я адаптираме адекватно към една нова социална и институционална форма на общуване. Благодарни сме за добрите думи и за поощрението, за интереса и уважението към библиотеката. Те ни задължават и ни зареждат с още енергия – за да продължим да търсим нови подходи и непознати досега организационни практики в провеждането на вече достатъчно популярната русенска инициатива със световна география и признание.

Съвсем смело можем да кажем, че exlibris- изкуството откри своя нова, непрекъснато увеличаваща се аудитория, умножават се почитателите и приятелите на конкурса. С помощта на интернет-технологиите и възможностите за контакти във виртуалното пространство, заедно с новите участници преодоляхме социалната изолация на пандемията. Минахме през дългото чакане на забавените пратки с оригиналите на творбите, отложихме крайните срокове за изпращането на рисунките, направихме промени в условията на надпреварата. (регламента вж.тук)

ЗА ПЪРВИ ПЪТ през 2020-а година конкурсът даде възможност и на публиката да излъчи свой фаворит. Вашия глас, уважаеми приятели на библиотеката, се превърна в авторитетен измерител на художественото майсторство и новаторство на участниците. Вие се включихте активно в работата на конкурса и гласувахте чрез социалните мрежи за своите любими графики и автори в 16-то издание. Благодарности към всички, които ни писаха на интернет-страниците на библиотеката и на конкурса (линк към facebook страниците!)

И така, в последния за 2020 година EX LIBRIS-лексикон, в самото навечерие на обявяването на победителите – на 13 ноември, Ви представяме Полина Петрова, спечелила Голямата награда на ХI-тия конкурс през 2015 година, чиято тема беше „Ex Libris- Ex Hereditate“. Ето и посланието на Полина:

„Много ми е приятно за пореден път да бъда малка част от събитието на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Повече от пет години се включвам с огромно вълнение и желание в Ex Libris конкурса, който провеждате. И наистина бях много щастлива, когато през 2015-а година имах честта да получа Голямата награда за работата си „Маказ“, което беше повод да посетя за първи път ПРЕКРАСНИЯ ВИ ГРАД. От тогава започнах да работя в ново амплоа: преминах почти изцяло от класическата печатна графика към дигиталната. Работата ми като графичен дизайнер откри този нов подход и аз продължавам да го изследвам в творческия си път.

Състоянието и трансформациите на личността са основна тема, която ме вълнува и по която продължавам да работя. За мен смесването на дигиталните текстури с фотографии и класически рисунки представлява необятен свят от възможности и неограничени вариации. Участвам в различни международни конкурси именно с тази техника, която става все по-популярна и все по-добре приета. За това свидетелстват и признанията, които получих през последните две години в Полша на „Ex Digitalis Salon“ в гр. Торун и на 9-тия Международен конкурс за Ex Libris и мини принт в Гданск, които ме мотивират да продължавам да творя и да изследвам нови хоризонти в това, наистина вълнуващо изкуство.

Благодаря на библиотеката и на русенския конкурс, че ми дадохте възможност, като млад автор, не само да участвам в него, но и, надявам се, по достойнство оценихте високо изкуството ми. Желая успех и творческа енергия на целият екип на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и на екипа, който персонално отговаря за международния конкурс, за организацията и новата му визия в социалните мрежи. Продължавайте и никога не се отказвайте от мисията си - все така да напътствате и да поощрявате младите автори. И да се доказвате, въпреки трудностите, като екип, който може да събере на едно място енергията на творци от целия свят, за да стане достъпно и разбираемо изкуството ex libris до широката публика!

Още по темата