• EnglishEnglish
Портретите на Любен Каравелов в библиотеката
22 януари 2024 г.

На 21 януари България отбелязва 145-та годишнина от смъртта на Любен Каравелов – патриот, революционер, политик, писател, журналист, преводач, литературен критик, библиограф. Освен това патрон на русенската регионална библиотека. Логично е да има негови портрети в пространствата на културния институт.

Решихме, по повод годишнината от кончината на Каравелов, да публикуваме няколко картини, които се съхраняват в библиотеката. Три от тях са участвали в конкурса за портрет на Любен Каравелов, организиран от библиотеката през 2004 г. Първа награда в конкурса печели портретът, нарисуван от художника Димитър Димитров. „Любен Каравелов“ на Веселин Николов получава Втора награда. В библиотеката се съхранява и внушителното платно на Станчо Станчев от същия конкурс.

Интересен факт за четвъртия портрет, който притежава библиотеката, е, че е рисуван от проф. Александър Поплилов през 1979 г.

Проф. Александър Поплилов е известен български живописец, график, илюстратор, роден на 12 май 1916 в Кула. Завършва декоративно изкуство в Художествената академия при проф. Дечко Узунов. През 1956 г. става доцент по „Плакат“, а от 1967 г. е професор по „Приложна графика“. От 1962 до 1966 г. е ректор на Художествената академия. Творчеството му е жанрово разнообразно. В живописта разработва историко-революционни теми и теми, свързани с многообразието на живота. Портретите му (с маслени бои и повечето с акварел) са с колоритна наситеност. В пейзажите си предава личните ярки впечатления от природата. Илюстрира много книжки за деца и юноши. Оформя с обложки, корици и титулни страници повече от 1000 книги от български и чуждестранни автори. Създава и поддържа библиотечните серии „Избрани романи“, „Книги за всички“. В областта на приложната графика проектира пощенски марки със сложни сюжети; създава проекти за златни и сребърни юбилейни монети. (Из „Енциклопедия на изобразителните изкуства в България“, т. 2)