• EnglishEnglish
Представяне на книгата "Изпращане на април" от Надежда Радева
30 април 2019 г.

На 30-ти април, в арт-пространството на Галерия „Библиотека” при Регионална библиотека „Любен Каравелов” се състоя истински празник на изкуството. Талантливата русенска поетеса Надежда Радева представи новата си стихосбирка „Изпращане на април”, съвместно с изложба на румънската художничка Ина Стана Ребиган от гр. Гюргево, която е и илюстратор на книгата.Изявата бе под музикалния съпровод на китара на ученичката от НУИ „Веселин Стоянов” Калина Костадинова.  

Надежда Радева е автор на поезия, проза, стихове и приказки за деца. Нейни произведения многократно са награждавани в литературни конкурси и са публикувани в редица алманаси и литературни сборници. В последните години се изявява като преводач на румънска поезия на автори от съседно Гюргево. Член е на Русенското дружество на писателите, на Съюза на свободните писатели в България и на Международен съюз на творците, основан в Кишинев. По повод на новата си стихосбирка, поетесата сподели, че всяко стихотворение е с история и препоръча на читателите да четат книгата от начало, за да разберат какъв е авторския замисъл.

Ина Стана Ребиган се занимава с живопис от няколко години. Преди това е рисувала графика и нейни творби са участвали в много изложби в Румъния, Испания. Първата й самостоятелна изложба в България се е състояла в Русенската художествена галерия. Художничката поднесе приятна изненада на присъстващите с великденски яйца, украсени лично от нея с интересна техника.

Талантливата ученичка на покойния преподавател по класическа китара Иван Кочев, създаде приятна атмосфера на събитието с майсторските си музикални изпълнения.

Всички гости бяха поздравени от малкия пианист Атанас Илиев, на 8 г., внук на поетесата.

Вечерта завърши с мнения и оценки за творчеството на Надежда Радева.