• EnglishEnglish
Представяне на стихосбирката „Градът – стихове“ на Светланда Рашкова и изложба на художника Стоян Димов
17 юли 2018 г. 18:00 ч. – 19:30 ч.
Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Читалня

На 17 юли в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде представена стихосбирката „Градът – стихове“ на Светланда Рашкова и изложба с творби на художника Стоян Димов – автор на картините в книгата. Инициативата е съвместна със Съюза на свободните писатели – филиал Русе.
Светланда Рашкова е известна на русенската публика с краеведческата история на село Пеперково, Русенско, събрана в книгата „Пиперково – извор на живот“, чието второ допълнено и преработено издание излезе през 2018-а, както и с редица поетични книги. В стихосбирката „Градът – стихове“ римите са написани за Русе, почувствани в Русе и провокирани от Русе. В книжното тяло са поместени и картини на художника Стоян Димов, който ще ги подреди в изложба за русенската публика.
Стоян Димов е роден в Русе на 14 януари 1981 г. Завършва „Изобразително изкуство“ към СУИ „Проф.В.Стоянов“ – Русе. Дипломиран бакалавър по специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и магистър към същия университет по „Изящни изкуства – графика“. Изкарва курс по японска гравюра на дърво „Мокухан“ и Workshop в Хонландия – гравюра на дърво. Работи като преподавател в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе.

Светланда Рашкова е родена в с. Павел, Великотърновско, на 8 март 1957 г. Завършва МГ „Баба Тонка“ гр. Русе, след което работи като учител по физика, математика и рисуване в различни училища, а също и като физик във ВТУ, сега Русенски университет „Ангел Кънчев“. През 1996 г. се дипломира като икономист-счетоводител в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - гр. Свищов. Автор е на една стихосбирка, издадена от Общество ДУЛО, а също и на други осем поетични книги – „Родово“; „Моята любов“; „Настроение“ „Вечната тема“; „Недоволство“; „Не си отива любовта“; „Различни неща“; „БЛИЦ“, които сама разпечатва и предлага на свои читатели. Член е на Съюза на свободните писатели в България – филиал Русе.