• EnglishEnglish
Предчувствие за пролет в Галерия Библиотека
10 февруари 2020 г.

На откриването на експозицията „Предчувствие за пролет“ на 10 февруари, в Галерия Библиотека дойдоха близки и колеги на автора. Свилен Димитров беше възпрепятстван да присъства, затова го представляваше неговата майка – Жасмина Димитрова.

В словото си художникът Георги Пасев каза, че познава Свилен Димитров и творчеството му от много години и го причислява към колегите си, които могат. Той го определи като майстор най-вече на акварела, с тънък усет към детайла и особена любов към емоцията, която дава природата, към родния си град, неговата архитектура и особена харизма. Тази любов и още една – на майка му  Жасмина Димитрова, са виновниците за настоящата изложба. Преди да даде думата на театроведа Крум Гергицов, Георги Пасев отбеляза, че Галерия Библиотека предоставя на русенските художници гостоприемно и подходящо място за излагане на тяхното творчество.

От своя страна Крум Гергицов сподели, че му е било интересно да се запознае с един художник, когото досега не е познавал, и сподели впечатленията си от срещата с неговите картини:

“Изложбата на Свилен Димитров, състояща се от 15 картини, е наречена „Предчувствие за пролет“. Едно много точно заглавие, което характеризира атмосферата на платната.  Акварели в голямата си част те носят определено атмосферата на импресионистичната живопис- от тях извира много въздушност, лекота на живописването на обектите,  от тях струи лиричност и мечтателност. Картини , които наистина създават атмосферата за нахлуване на пролет, за възраждане, за предчувствие за нов живот. Подборката на цветовата гама  е от светли тонове, наситени с много светлина и въздушна нежна обвивка. Свилен Димитров обича тези часове от деня, когато светлината облива пространството и се настанява в душите ни и тогава възниква желанието за любов, мечти и романтични изживявания. Тъкмо на тези настроения са посветени и картините му – те носят заглавия като „Далечина за двама“, „Вълна на мечтите“, „Изгрев“, „Бурно море“, „Влюбени скали“.. А като прибавим и акварелите на неговите така любими рози и слънчогледи, живописните места от Русе -  картини, които заемат представително място в изложбата – ето ви пълната импресия от багри и обекти, която извира от платната на Свилен Димитров. Така ние се срещаме с един художник с подчертана лирична и поетична чувствителност.

Пространството за изложби в регионалната библиотека грейва от тези картини. Това грейване  излъчва много нежност, пластичен релеф, който сякаш иска да се отдели от земята и да полети. Светлината от картините тихо и ненатрапчиво прониква и в нашите души и ни залива с настроението на една поетична импресия“.

Свилен Димитров е представител на по-младото поколение русенски творци. Любовта си към рисуването открива още в ранно детство и оттогава не се е разделял с четката и палитрата. В момента е художник на свободна практика. Рисува предимно акварел и масло.