• EnglishEnglish
Премиера на "Високосният ден" на Габриела Цанева
11 декември 2018 г. 17:30 ч. – 18:30 ч.
Регионална библиотека "Любен Каравелов", Галерия

„Високосният ден” е осмата стихосбирка на Габриела Цанева. Тя ще бъде представена на 11 декември 2018 г. от 17.30 ч. в Галерия "Библиотека".

Почти всички 12 книги с поезия и проза на Габриела Цанева са представени и в РБ „Любен Каравелов”. Тук е организирана и първата й самостоятелна изложба „Състояния”. В експозицията са включени картини от едноименната книга „Състояния. Хайга” на издателство „Изток-Запад” /С., 2013 г./

Художественото оформление на корицата е дело на поетесата, а книжното тяло съдържа 11 авторови картини. Езикът е метафоричен, богат, наситена палитра на багри, усещания и внушения. Книгата е завладяващо пътешествие, което превръща детайлите на делника в плетеница от неочаквани обрати на възприятията, често дава отговори на незададени въпроси, но оставя на читателя много следи, по които може да стигне до своите прозрения. 

В тази книга Габриела Цанева е различна – гневът и бунтът от първите й творби трудно могат да се усетят при първия прочит на „Високосният ден”, малко са стиховете, в които преобладават аналитичността и почти научната точност, с които преди е търсела отговорите на въпросите за същността на вселената и битието.