• EnglishEnglish
Приказките на Чародея с Мануела Саркисян
23 май 2024 г.

На 23 май 2024 г. чародейната Мануела Саркисян гостува на гр. Мартен по покана на Народно Читалище "Просвета 1928 г." Третокласниците от Основно училище "Отец Паисий" в Мартен се запознаха с книгата "Джобни чародейства" и вдъхновени от историите, измислиха свой фентъзи-епос, който започва така: На планетата Земя паднал метеорит с радиактивно съдържание. Той направил така, че куче и стопанинът му да се превърнат в едно същество, наречено СуперКуче с глава на куче и тяло, ръце и нокти на човек, но с кучешка опашка. С неочакваната трансформация пред новосъздаденото същество възникнали нови предизвикателства и възможности. От една страна СуперКуче било леко дезориентирано, от друга страна се замечтало да овладее телепортацията. Не за друго, ами от чисто практична гледна точка. Проблем обаче се оказал този нетипичен външен вид, което провокирало СуперКуче да си измисли фалшива родина. Каква обаче да е тя? Ето как се появила планетата Виртмикалия, която се завъртала на всеки 20 виртмикали и осигурила сигурна почва за пребиваването на СуперКуче на Земята....Размениха се прегръдки и телепатични мисли за нови срещи!

След срещата с децата от Мартен и русенските деца се потопиха в чародействата на Мануела с помощта на приказния и наръчник, отключваха се сетива, творяха се истории!

Гостуването на Мануела Саркисян се реализира със съдействието на АЛОС - център за неформално образование и културна дейност в рамките на проекта „Светлината от книгата“ – иновативни форми в популяризирането на българска детска литература и насърчаване на четенето“ на Сдружение "Културни пространства" и се финансира от Национален фонд "Култура".