• EnglishEnglish
Приключения в Леденото кралство
01 април 2024 г.

На 29 (петък) срещу 30 март (събота) Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включи за 11-ти път в Нощта на Андерсен, посветена на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен. Приказната нощ се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея. Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия.

През 2024-а празничната нощ бе посветена на 180 години от първото издание на приказката „Снежната кралица“. В нея взеха участие 16 деца от ОУ „Ангел Кънчев“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, ОУ „Тома Кърджиев“, СУ „Възраждане“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Братя Миладинови“, СУ „Христо Ботев“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Отец Паисий“, СУ „Васил Левски“ и ОУ „Олимпи Панов“. Това са активни малки читатели според базата данни на институцията, деца - победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др.

В началото на вечерта участниците научиха историята на създаването на „Снежната кралица“, интересни факти от живота на автора ù Ханс Кристиан Андерсен, както и за една от най-значимите международни награди в областта на детската литература, носеща неговото име. Отгатваха и гатанките на Асен Босев – обичан български поет и писател, номиниран за тази престижна награда. Запознаха се с историята на анимацията и защо „Замръзналото кралство“ толкова напомня на любимата приказка на Андерсен.

Основната тема на събитието тази година беше „Снежната кралица“. Участниците бяха разделени на Зелен и Червен отбор и въвлечени в приключения, пресъздаващи в голяма точност сюжета на приказката. Водени от Кай и Герда, те преминаха през тайнствените зали на библиотеката. Малките приключенци преодоляваха различни препятствия и разрешаваха заплетени загадки, за да съберат и подредят частите от счупеното от Слънцето Огледало на Дявола, което да поднесат на Снежната кралица и да спасят от магията ù Кай.

По пътя си двата отбора попаднаха във вълшебната градина на Магьосницата, която ги омая с помощта на Фея Роза, успяха да се измъкнат от Свърталището на разбойниците и трудните задачи на майката и дъщерята разбойнички, смело влязоха в страшната Пещера на Дявола, където Слънцето им показа как се прави Вълшебен снежен вулкан и как да се пазят от пакостите на Дявола. На помощ им се притекоха и приказните герои Елза, Ана и Олаф от анимационния филм „Замръзналото кралство“, създаден също по мотиви от „Снежната кралица“.

Децата се справиха с предизвикателствата, намериха и подредиха парченцата от счупеното огледало на Дявола, така че Снежната кралица трябваше да се признае за победена и да отвори вълшебната врата на своето кралство. А тук ги чакаше отрупана с лакомства маса. Празничната вечеря се осъществи с подкрепата на Метро - Русе, Ресторант „Понтона“, „Be Healthy“ - храни и напитки, Виста 15 ЕООД Серай Хълмиева-Стойчева Тракийска баничарница и Шивашка фирма „БТБ“.

След вечерята приключенците играха луди танци с ди джей Младен. Изпълнената с вълнуващи преживявания нощ приключи с цветни вълшебни сънища. Русенската библиотека е една от 21 библиотеки по света, където децата остават да нощуват и това прави тяхното приключение още по-забавно и тайнствено.

На сутринта андерсеновите последователи се разсъниха с гимнастиката на Зорница Петрова от Танцова компания „Петрова“.

В организацията на Андерсеновата нощ се включиха библиотекари и доброволци. Домакините изказват своите благодарности на Лиляна Коева -  Лили Чудото,  аниматора Анелия Йорданова, медицинската сестра Цветелина Генчева от УМБАЛ „Канев“, която следи за здравето на децата и психолога Венета Венкова, която се погрижи за тяхното спокойствие.

Тази година с „Приключения в Леденото кралство“ и книжката на специалната ни гостенка Петя Ангелова „Приказките на графиня дьо Пипи“ беше открит и Маратонът на четенето в библиотеката. Преди това пред журналисти от русенски медии участниците споделиха впечатления за приключението, запечатано в слайдшоуто „Из преживяното“.