• EnglishEnglish
Приключи Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“
17 октомври 2022 г.

От 11 до 14 октомври 2022 г. се проведе Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

Фестивалът започна на 11 октомври с поетичната фотоинсталация на ФотоФабрика и УниКредитАрт – София „Светът е сума от събития“. Експозицията представи Еми Барух – куратор на изложбата, която среща стихове и фотография, за да може публиката да оцени лекотата на взаимодействието между поетичните и фотографските фигури.

Две творчески срещи бяха акцент в програмата на форума. На 12 октомври зала „Заседателна“ се оказа тясна за русенците, дошли да видят и чуят на живо обичания поет, сценарист и драматург Стефан Цанев. Вещото водене на срещата от страна на журналиста Пламен Калинов стопли атмосферата и накара госта да се върне назад във времето. Той сподели спомени за своя учител Иван Радоев. Говори за приятелства и предателства, родени от необходимостта да направиш личния си граждански избор. За старите и новите варвари, войнстващата посредственост и простащината – най-опасните явления в новото време. Стефан Цанев разказа за гигантския труд по създаването на „Български хроники“ - от решението му да напише за юноши книга за българските царе до следващите три тома, които стрували на писателя години четене и стотици хиляди изписани страници.

На 14 октомври близо 150 деца от русенски училища – СУЕЕ „Св. Константин-Кирил философ“, ПЧУ „Леонардо да Винчи“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, изпълниха с весел глъч Библиотечко в очакване на любимата на всички писателка Петя Кокудева. Усмихнатата вълшебница на думите сътвори истински празник за русенчетата по своя нестандартен игрови начин. Петя взаимодейства с децата, като ги провокира да фантазират и да отговарят на въпроси, свързани със сюжети и герои от нейните книжки. Те отговаряха на въпросите и така съчиняваха свои версии по зададените теми. Домакините от библиотеката изненадаха Петя Кокудева с пъстри (чорапени) подаръции. Петя веднага си обу два различни чорапа, от което децата изпаднаха в див възторг.

Като част от програмата на форума на 13 и 14 октомври Бизнес центърът за подпомагане на малки и средни предприятия представи възможностите на социалната медия Panodyssey, която дава шанс на професионалните и непрофесионалните писатели, журналисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други автори да публикуват творбите си и да печелят от тях. Предвидени бяха и консултации за регистрация в платформата.

В рамките на Втория литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ на 13 и 14 октомври се проведоха и три творчески работилници. Работилницата за творческо писане за ученици ръководи Дияна Боева – преподавател по български и литература в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич. Попитахме Дияна с какво провокира русенските гимназисти от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, Математическата и Английската гимназии. Отговори, че първо е показала книги на няколко български поети – Азиз Таш , Мартин Петков и Петя Дубарова, разказала е за французина Реймон Кьоно и подхода му към една и съща случка, която може да бъде представена по много начини. Идеята й е била да „разпише“ гимназистите, но и да ги накара да говорят по литературен проблем. Впечатлена е от реакциите на учениците и усърдието, с което са правили писмено задачите си. Ръководителят на групата каза, че има повече от десет страници, изписани и за Русе, в които нашите гимназисти развиват темата за града.

Работилницата за превод на литературен текст от английски на български език води доц. д-р Христо Боев - преподавател по американска и английска литература в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Доц. д-р Боев сподели с нас че в България има бъдеще за преводната литература от английски на български, имайки предвид отличните умения на гимназистите да се справят с поставените преводачески задачи. „С добри чувства си тръгвам от този приветлив европейски град и с голямото желание да се върна пак“ – допълни Христо Боев.

А в работилницата за изработване на литературен маршрут в Русе с ръководител Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV-XIX в.“ при Регионален исторически музей в Русе, участниците се запознаха с методологията за изработка на тези специфични словесни пътеводители и направиха опит да създадат свой собствен литературен маршрут. Те бяха разделени на два отбора. Единият екип работи с местата за почит на наследниците на Баба Тонка, а другият се спря на познатите (непознати) Елиас Канети и Майкъл Арлен.

Форумът „Писмените съкровища на Долен Дунав“, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на Русе, с поглед към младата публика. Фестивалът се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Възстановяване и развитие на регионални и общински културни институти.