• EnglishEnglish
Приключи Третият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“
09 октомври 2023 г.

От 5 до 7 октомври 2023 г. се проведе Третият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния-България, с поглед към младата публика.

Фестивалът започна на 5 октомври с Вечер с Мира Радева и Симеон Идакиев. Известният социолог, анализатор, коментатор на политическите и обществени събития Мира Радева гостува с филма „Да се влюбиш в Непал! Две седмици около масива Анапурна в Хималаите“, в който разказва за Непал и неговите хора. За изкачването на превала Торунг Ла 5415 метра. За откъсването и любовта! За малките неща, които правят живота красив. За сливането с непознатото, в което откриваш същността си. А легендарният журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ, пътешественик, леководолаз и ветроходец Симеон Идакиев представи трите си книги „Мечта по Южния кръст“, „От Олимп до Тибет“ и „Омагьосаните острови“, издадени от издателство Вакон. Гостите видяха любопитни кадри от най-впечатляващите кътчета на планетата и научиха любопитни факти от приключенията на двамата автори.

На 6 октомври програмата на фестивала започна с отбелязването на 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. В Часовниковата кула имаше презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов от Сдружение „РусчукБГ“, а в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

      Малко по-късно през същия ден журналистът Георги Ангелов представи авторската поредица на Пламен Асенов „Великите европейци“ - радио портрети на значими фигури от европейската история и култура. Взимайки по малко от биографията на всеки един от тях, авторът композира всичко останало. Силният му интерес  към  провокативните личности на епохата иска да покаже, че не винаги отпечатъкът от тях е положителен. Пламен Асенов е журналист, работил за редица вестници. Бил е кореспондент на BBC. Автор е на пиеси, поезия, белетристика, литература за деца и сценарий за документален филм.

Отново на 6 октомври в зала Заседателна се проведе литературната вечер на Мария Донева. Лъчезарната българска писателка и преводач „почерпи“ присъстващите с прекрасната си поезия за възрастни, сподели своята житейска философия и обмени положителна енергия. Разбира се имаше въпроси, цветя и автографи.

 Мария Донева имаше още едно участие в рамките на Третия литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“. На 7 октомври, във фоайето на русенската опера, пред деца от всички възрасти тя представи своята богато  илюстрирана книга „Мишките отиват на опера“. От тази невероятна история читателите научиха има ли правилен начин да се мечтае, как да се държат по време на спектакъл, за какво мечтаят мишките и за кого е предназначено изкуството „опера“.

Библиотеката изказва своята благодарност на творците, които се включиха в програмата на фестивала, на издателствата „Вакон“ и „Жанет 45“, на Държавна опера – Русе, на Сдружение РусчукБГ и Група Русефилм към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев за партньорството при организирането на форума.

 

До нови срещи!