• EnglishEnglish
Приключи ХІ Международна научна конференция „Съвременният свят – постижения, рискове, иновации“
25 април 2024 г.

104 участници от седем държави, работещи в различни области на познанието, изкуството и културата, се включиха с 96 доклада в ХІ Международна научна конференция „Съвременният свят – постижения, рискове, иновации“, която се проведе от 23 до 25 април 2024 г. в град Русе. Форумът се организира от Университета за национално и световно стопанство и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и премина в хибридна форма – присъствено и онлайн през платформата ZOOM.

Научни ръководители бяха доц. д-р Ивайло Беев от Университета за национално и световно стопанство и проф. д-р Христо Тодоров от Нов български университет.

Равносметката: 104 участници от България, Полша, Мексико, Турция, Румъния, Словения и Израел с 96 доклада се включиха в конференцията. Между тях 9 професори, 16 доценти, а също така главни асистенти, малки и големи доктори, както и 20 докторанти в различни университети. Докладчиците бяха представители на 15 български и 7 чужди висши учебни заведения, три института към БАН – Институт по философия и социология, Институт за исторически изследвания и Институт за държавата и правото. В работната програма имаше участници и от други организации: Сдружение с нестопанска цел – „Дунавски струни“ – Силистра, Община Дулово, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. София, Драгалевци, Съюз на учените – Варна, секция „Морски науки и технологии“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Сдружение за създаване на ГЕП, Регионален исторически музей – Русе, Русенска св. митрополия, Център за растителна системна биология и биотехнология – Пловдив и Съюз на българските писатели. Включиха се с разработки и представители на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и университетската библиотека към Университета за национално и световно стопанство – София.

Работата на конференцията беше организирана в шест направления: Изкуствоведски изследвания, Образование и философия, Исторически и лингвокултурологични изследвания, Политически и правни изследвания, Икономически изследвания, Общество и комуникации.

Форумът спечели доверието на научни работници и изследователи. В шестте секции бяха представени разработки в областта на историята, литературата, изкуството, икономиката, политиката, правото и обществото, религията и др.

Домакините се бяха погрижили и за културна програма, която включваше вечерна разходка по река Дунав с кораба „Русчук“, посещение на Басарбовския скален манастир „Свети Димитър Басарбовски“ и църквата  „Св. Троица“. В сградата на библиотеката бяха наредени две изложби - „Димитър Добрев – 120 г. от рождението на редактора, общественика, писателя“ с документи от фонда на библиотеката и експозиция на част от изданията на културния институт, каталози от международните конкурси за екслибрис и сборници от предишни научни конференции.

Докладите от конференцията ще бъдат издадени в сборник.

Форумът се финансира по проект „Съвременният свят – постижения, рискове, иновации“ към Фонд „Научни изследвания“.