• EnglishEnglish
Приключи проектът „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта до знанието“
28 ноември 2019 г.

Днес се състоя заключителната пресконференция по проекта, на която присъстваха Изп. директор на Фондация "Русе - град на свободния дух" Елена Минкова, Стела Горчева – експерт по проекта и преподавател в ПГСАГ „Пеньо Пенев“, заедно с директора на гимназията инж. Камелия Денчева, Ани Пенчева – ръководител на група по проекта, както и деца – участници със своите родители. Десислава Кехайова е второкласничка от СУ „Хр. Ботев“, а четвъртокласникът Добрин Тиханов учи в СУ „Възраждане“.

Инициативата „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта до знанието“ се проведе в периода април  – декември 2019 г. и бе предназначена за деца от 8 до 12 годишна възраст. Основната й цел беше изграждане на експериментална среда за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии.

В проекта се включиха общо 180 деца, като 69 бяха участниците в летните работилници, 60 деца и 12 родители бяха ангажирани в дейност 3 – съботни ателиета „Професионалисти в действие“. Бяха сформирани и три допълнителни ателиета с 54 ученици от ОУ „Христо Ботев“ и СУ "Йордан Йовков".

В лятната Строително-архитектурна работилница от юни до август бяха сформирани четири групи, които проведоха занимания в две ателиета - „Млад архитект“ и „Как се прави? Строя, играя, зная”. В продължение на 10 дни чрез разнообразни методи и средства, под формата на игра, децата усвояваха знания в областта на архитектурата и строителството като работиха по предварително утвърдена програма с различни материали, закупени със средствата по проекта като: хартия, картон, глина, кинетичен пясък, пластилин, различни видове конструктори, пъзели. Малчуганите изработиха къщички от хартия и картон, геодезически купол, коринтски колони, подреждаха 3Д пъзели на Айфеловата кула и други известни забележителности. Направиха проекти на приказни къщички от пластилин, построиха замъци, канали и тунели с кинетичен пясък. Изработиха различни фигурки с помощта на 3Д писалки и неонови мозайки от камъчета. Нарисуваха своя “Град на бъдещето”, както и “ Градът през деня и през нощта.

Децата бяха запознати и с историята и архитектурата на Русе по времето на Архитектурна разходка, като се обърна внимание на Старата поща, Регионален исторически музей, СУ „Христо Ботев“, Доходно здание, Съдебната палата, Паметника на Свободата”, сградата на библиотеката с часовниковата й кула и др. 

По време на заниманията безценен помощник на децата и ръководителите бяха книги от фонда на библиотеката  като „Най-прочутите места в България“, „Най-прочутите места в света“, „Замъци и крепости“, Българските дворци от Кан Аспарух до Цар Борис III“, детска енциклопедия „Моят град Русе“ и много други. В част от ателиетата се включиха експертите от ПГСАГ „Пеньо Пенев“   Стела Горчева и художникът Стоян Димов. В лятната работилница бяха  използвани  нови технологии: проектор, компютри, приложен софтуер, 3D писалки, дрон, интерактивна дъска.

В поредица от четири съботни ателиета „Професионалисти в действие“ в периода септември – ноември деца и родители се срещнаха в библиотеката с професионалисти от областта на строителството и архитектурата като дизайнера Владимир Рангелов, художникът Стоян Димов, интериорния дизайнер Стела Горчева, преподавател в ПГСАГ „Пеньо Пенев“. Те представиха по интересен начин своите професии. В първите две практически  занимания децата оцветяваха лазерно изрязани поставки за моливи и химикали, майсториха от глина пирамида, капител, корниз, цветя и други фигури. В третото ателие те изработиха проекти на свой дом с мишка, клавиатура и приложение за вътрешен дизайн Sweet Home 3D. А в последното  научиха кои са най - странните сгради в света и се запознаха с различни видове строителните инструменти, с които сглобиха купол на сграда от книгата "Забележителни творения на строителното изкуство. Прочети и построй!".

Изказваме благодарност на нашите партньори и на доброволците, които се включиха в различни части от работата на проекта. Младежите  Гергана Белчева, на 20 години, студент в университета в гр. Маастрихт, Холандия, Цвета Георгиева, на 17 г., от ПГТ „Иван П. Павлов”, Росица Табакова, на 15 години, ученичка в СУ „Христо Ботев” – Русе, Елеонора Молнар, на 14 години, от АЕГ „Гео Милев” - Русе, подпомагаха осъществяването на летните занимания. Активни бяха и доброволците – ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“- Русе.