• EnglishEnglish
Приключи третото издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи 2022. Пътят към познанието“
27 юни 2022 г.

Велислав Борисов и Катерина Прончева от МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив са носители на Големия приз на журито тази година за най-добър младежки изследователски проект в областта на хуманитарните науки на приключилия в събота – 25 юни, Трети Национален младежки форум „Арнаудови срещи 2022. Пътят към познанието“. Освен това те са и фаворитите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Двамата се представиха с изследването „Названия на облекло от Речника на Найден Геров“, за което са използвали повече от 25 книжни източници. Научен ръководител на проекта е преподавателят  в пловдивската математическа гимназия Невена Ичевска, а научен консултант проф. д-р Диана Благоева, Институт по български език при Българска академия на науките. Велислав и Катя получиха знака на форума, грамоти,  плакет на библиотеката и ваучер за книги.

Наситената програма с интригуващи теми за трети път събра повече от 140 младежи, учители и специалисти от цялата страна в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Бяха представени 65 теми в шест хуманитарни направления. В съпътстващия културен афиш на форума участниците и гостите имаха възможност да се срещнат онлайн с младата режисьорка Ваня Донева и нейния късометражен филм „Серафим“ по разказа на Йордан Йовков. За тях бяха предвидени и разходка до Часовниковата кула и запознаване с Фонд „Акад. Михаил Арнаудов“.

За първа година в „Арнаудови срещи“ участваха младежи от Тетевен, София, Тутракан, Шумен и др. От русенските училища силно беше присъствието на учениците от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, МГ „Баба Тонка“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и др.

Журито в състав д-р Капка Иванова, д-р Никола Бенин, Петя Къвръкова, Мария Накова, Ралица Матеева, Борислава Грозева и Антони Пенчев отличи най-добрите изследователски проекти по направления и категории. Отличените участници бяха наградени от председателя на журито д-р Капка Иванова, директора на библиотеката Теодора Евтимова и началника на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ в Община Русе Таня Тодорова.

Трети Национален младежки форум „Арнаудови срещи 2022. Пътят към познанието“ се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Сдружение "Културни пространства" в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе. Конференцията се финансира по Програма "Култура" на Община Русе. Научен ръководител на форума е д-р Капка Иванова.