EnglishEnglish
Проф. Светлозар Игов представя писателя Марин Георгиев
30 октомври 2017 г. 17:30 ч. – 19:00 ч.
Фоайе, ет. 2

В поредното литературно събитие на Библиотеката ще Ви срещнем с проф. Светлозар Игов и писателя Марин Георгиев. 

Марин Георгиев е роден на 9 април 1946 г. в с. Биволаре, Плевенско. Завършва висшето си образование във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Работил е в Радио Варна и вестниците "Учителско дело", ,"Народна младеж", "Пулс", "Литературен фронт". В края на декември 1990 г. е назначен за зам.-главен редактор на бившия орган на СБП "Литературен фронт", преименуван в ,"Литературен форум", по-късно става директор на вестника и издателството. От 2001 г. е техен собственик. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на българските преводачи. През 1994 г. напуска Съюза на българските писатели и създава Сдружение на българските писатели. Негови стихове са превеждани в Русия, САЩ, Унгария и Македония, а отделни публикации - на руски, английски, унгарски, финландски, словашки, гръцки, румънски, албански и др. Принос в документалистиката е неговият роман - разследване за поета Никола Вапцаров ,,Третият разстрел" .

2016 г. получава почетния знак на Великотърновския университет ,,Св.Св. Кирил и Методий” за съществен принос в академичния му живот и издигането на авторитета му.

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов е български учен, литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач. Автор е на книги с монографични литературоведски изследвания, студии, статии, очерци.