• EnglishEnglish
Първата Морска машинна школа стана на 139 години
09 януари 2020 г.

Представители на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе участваха в днешната церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич на Флотската кула по случай 139-та годишнина от създаването на Първото морско и техническо училище в България.

Събитието беше организирано от Областна администрация Русе, като домакин беше Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, а инициатор - Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Сред официалните гости бяха зам. областният управител Валентин Колев, кметът на община Русе Пенчо Милков, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ капитан Павлин Цонев, председателят на Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ капитан 1 ранг о.з. Георги Методиев, както и представители на множество институции от Русе и региона.

Морската машинна школа е създадена с Циркуляр № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9-ти януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на обучение. Нейн основател и пръв командващ на Българския военен флот (Дунавската флотилия) е капитан-лейтенант Александър Конкевич.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе притежава няколко интересни оригинални прессъобщения за създаването на Дунавската флотилия, нейния командир и създаването на Машинната школа. Те излизат на страниците на русенския вестник „Славянин“ в периода 1879 – 1883 г. В броя от 4 август 1879 г. е публикувана информация за тържествата по повод създаването на  Дунавската флотилия. През 1881 г. на страниците на вестника е отпечатана дописка, подписана от Конкевич, в която той защитава корабите на флотилията от нападките, публикувани във в. Работник, в които плавателните съдове са наричани „удавници“. А през 1883 г. във вестника се чете дописка за процеса същата година срещу Конкевич, когато Военен съд го оправдава за обвинения в злоупотреби.

Библиотеката притежава също течение на Държавен вестник от края на ХІХ век, където са публикувани нормативни актове за устройството на Машинната школа. В броя от 12 януари 1881 г. е отпечатан циркуляр № 7 по Военното ведомство от 9 януари същата година, чрез който Военното министерство съобщава за създаването на Машинната школа в Русе и приема на деца в школата.

Първата по-подробна история на училището е Юбилейният сборник за 50-годишнината на Морското училище, издадена през 1931 г.

В библиотеката се съхраняват и по-нови изследвания – книги, алманаси на възпитаниците на училището и публикации в местния и национален печат на историци и изследователи като Васил Дойков, Ради Боев, Илия Пеев.