• EnglishEnglish
Пътешествие през приказките на Андерсен
05 април 2022 г.

На 1 април, петък срещу 2 април, събота, след двегодишно прекъсване заради пандемията от Ковид19, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включи за осми път в Нощта на Андерсен, посветена на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен. Приказната нощ се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия.

В Нощта на Андерсен 2022 се включиха 16 деца от различни русенски училища. Това са активни малки читатели, според базата данни на институцията, деца - победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др. Основната тема на събитието тази година беше „Пътешествие през приказките на Андерсен“. Участниците бяха разделени на Зелен и Червен отбор. Водени от Принцесата на нощта и Принцесата на слънцето, те преминаха през тайнствените зали на библиотеката, решаваха загадки, преодоляваха препятствия и откриваха вълшебни предмети. Приключенците се срещнаха с незабравими герои от приказките. Помогнаха на Хензел и Гретел да намерят пътя към дома, надхитриха лошата вещица във Вълшебната гора, мериха пантофки с Пепеляшка, а в двореца на Китайския император  дори измислиха своя песен, с която да го впечатлят. Светлинно и магично шоу, театър на сенките и още много изненади откриха децата в тайнствените кътчета на библиотеката. Двата отбора събираха вълшебни предмети, с които да откупят ключа от тайнствената принцеса, за да влязат заедно в Балната зала. А тук ги чакаше приказна маса.  Празничната вечеря се осъществи с подкрепата на Метро - Русе, Ресторант „Тераса“, Ресторант "Понтона", „Be Healthy - храни и напитки. 

След изпълнената с вълнения и игри и загадки вечер в Библиотечко участниците правиха гушкави плетени герои с Мецанка Малинка, след което се приготвиха за цветни вълшебни сънища. Русенската библиотека е една от 21 библиотеки по света, където децата остават да нощуват и това прави тяхното приключение още по-забавно и тайнствено. На сутринта андерсеновите последователи се разсъниха с йогалатеса на инструктора Деница Филева.

В организацията на Андерсеновата нощ се включиха библиотекари, доброволци и аниматори. Домакините изказват своите благодарности на Хубен Нурев от Кукления театър, Виктория Тодорова, известна на малките читатели като Мецанка Малинка, Емилия Димитрова – студентка в Музикалната академия, Йоана Петрова – 12-класничка в Английската гимназия, медицинската сестра от УМБАЛ "Медика“ Иванина Минкова, която следи за здравето на децата, психолога Венета Венкова, която се погрижи за тяхното спокойствие.

Тази година с „Пътешествие през приказките на Андерсен“ се откри и Маратонът на четенето в библиотеката. Преди това пред журналисти от русенски медии участниците споделиха впечатления за приключението, запечатано в слайдшоуто „Из преживяното“. Чуйте разговора им с Лилия Рачева от Радио Русе.