• EnglishEnglish
Радио „Бралт“
04 април 2024 г.

На 4 април в зала Заседателна беше прожектиран филмът на Група Русе филм към Възрожденско читалище „Зора 1866“ „Радио Бралтъ“. Филмът разказва историята за създаването на най-популярната марка радиоапарати в България преди 1944 г. и за русенците братя Алтимирски - две поколения радиоинженери. На събитието присъстваха наследниците на Сава Алтимирски - доц. д-р инж. Емил Алтимирски и инж. Веселин Алтимирски, техните деца и внуци.

Емилия Василева, председател на настоятелството на Възрожденско читалище "Зора 1866", разказа как се е появила идеята за филма.

След прожекцията доц. д-р инж. Емил Алтимирски сподели вълнуващи спомени за своя баща и интересни случки от неговия живот: за това как е създаден първият автобус, обслужващ пътниците по линията Русе - Бяла; за първия магнетофон, продаден по-късно на панаир; за малките радиоапаратчета с две батерии от 4,5 волта, правени от него за селата; за радиопоправките, които е извършвал в една барака в гр. Две могили.

В залата присъстваше и Емил Трифонов, чийто баща - Трифон Трифонов, е работил във фирмата на братя Алтимирскии и е един от първите радиотехници в Русе. Той показа снимки на баща си и Сава Алтимирски във фирма "Бралт", които предизвикаха интереса на неговите синове.

Срещата приключи с пожелания и надежди за втора серия на филма "Радио Бралтъ".

Събитието бе част от програмата на Маратон на четенето 2024 г.