• EnglishEnglish
Райна Преславска и нейните „Сърдечни монолози“
03 май 2018 г.

Ако човекът по пътя си дири смисъла

на живота – в прочит по-модерен, по-нов,

би преоткрил своята мисия в Промисъла,

а тя е единственото, главно и само любов!

Топло и непринудено премина представянето на новата поетична сбирка от 101 стихотворения на Райна Преславска – „Сърдечни монолози“.

Множество приятели и почитатели на авторката изпълниха галерия „Библиотеката“. Водещ на събитието беше журналистката Пламенка Ангелова. Рецензент на книгата е Крум Гергицов. Той сподели с аудиторията части от неговата рецензия: „Стиховете на Райна Преславска са издържани в тона на химните, на възхвалата, на елегията, на лиричния й апотеоз. Всичко това придава на творбите й аромат на Благослов – Благослов за светлина, красота, доброта. Когато четем стиховете й сякаш чуваме отгласи от орфеевите поетични песнопения, сякаш дочуваме химна на прочувственото слово, отправено към Божественото..“. Според него авторката има свой нравствен канон за този живот, който го излива в своите стихове, а сърдечните й монолози са именно споделяне с читателя за този канон.

Вълнуващи моменти от работата с Райна Преславска сподели редакторката на книгата Надежда Радева. 

Пътуването през шестте цикъла на стихосбирката бе прекъсвано от учениците на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" – Русе със звуците на китара.