• EnglishEnglish
Рано или късно с Нидал Алгафари
07 април 2022 г.

На 6 април, четири години след последното си гостуване в библиотеката, Нидал Алгафари отново се срещна с русенските си читатели в културния институт. Събитието бе част от регионалното турне на писателя, организирано със съдействието на русенеца Георги Кръстев. 

Алгафари е автор на романа „Боже, защо господ лъже“ – издаден през 2014 г. Впоследствие романът е продължен с още три части: „Аллах, милост нямаш ли“, Любиш ли, ти Бог си“ и „Орисани да избираме“. През 2019 г. излиза двутомният му роман „Рано или късно“, с който писателят запозна русенската публика. Той беше приятно изненадан, че болшинството от гостите, изпълнили зала Заседателна на библиотеката, са млади хора. Алгафари им разказа за всеки един от героите в „Рано или късно“, техните истории и действителните събития, които са провокирали авторовото му любопитство да ги включи в двата тома на новия си любовен роман. Случките са преплетени в сюжетна линия, криволичеща между три периода - третото българско царство, опита за изграждане на социализъм и времето след разпада му. В него се разказва за изключителни личности, като Димитър Талев - най-големия български писател, Ива Ваня - звездата на немското нямо кино, за Аспарух Лешников - Ари - певецът, покорил сърцата на милиони почитатели на шлагерната музика в Европа и Америка, както и за мракобесни човеци като младата и ослепително красива садистка, измъчвала безмилостно в лагерите, за Кочо Черния, прославил се с убийствата преди осми септември, но най-вече този роман е за любовта. Любовта - табу. За красотата на трепетите, след като животът е поднесъл жестоките си превратности. Любов, успяла да се промъкне през наслоената омраза, тоталните различия и наложения данък "обществено мнение". Романът разказва за неочакваната, но красиво случващата се любов между двама души, преминали през крайностите на омразата, но открили сродната си душа в залеза на житейския си път. Героите в романа отказват сивотата на ежедневието, за да изживеят в пъстротата на цветовете последните си години. Достатъчно време са имали, за да мразят, а малкото им останало време го изживяват, впускайки се в море от любов.

Увлекателният разказ на Нидал Алгафари провокира интереса на публиката, която проведе с него непринуден разговор, зададе му много въпроси. Вечерта завърши с раздаване на автографи и обещание за нова среща с нова книга, която авторът издаде, че пише в момента.

Нидал Алгафари получи от библиотеката специален подарък – луксозния каталог на творбите от последния конкурс за екслибрис. А ето какво написа в книгата за впечатления на домакините: „Към читателите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с пожелание: Рано или късно любовта Ви среща. Приемете я такава, каквато е!“