• EnglishEnglish
Регионална среща на библиотекари от Русе и областта
11 май 2023 г.

На 11 май 2023 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се проведе Регионална среща на библиотекарите от обществените библиотеки от област Русе по повод професионалния празник на българските библиотечни и информационни специалисти.

На събитието присъстваха Пенчо Милков - кмет на Община Русе, Десислава Пенчева - представител на Областна администрация, д-р Виктория Иванова - директор на Университетската библиотека  към Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Нели Миткова – експерт в Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Русе.

 

Директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова приветства присъстващите и обяви резултатите от конкурса за библиотека и библиотекар на годината. Бяха получени 37 номинации за „Библиотека на годината от област Русе“ 2022 и 25 номинации за „Библиотекар на годината от област Русе“ 2022. Петчленна комисия извърши оценяването по предварително изготвена методика. Наградите са учредени от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и се провеждат с любезното съдействие на Областна администрация Русе, Община Русе и Русенски университет "Ангел Кънчев".

Наградата „Библиотека на годината от област Русе“ 2022 беше присъдена на библиотеката при Народно читалище „Искра 1898“ гр. Борово и връчена от Теодора Евтимова. Победителят получи и ваучери за книги. Наградата „Библиотекар на годината от област Русе“ 2022 беше присъдена на Виктория Христова от Народно читалище „Просвета-1927“ с. Семерджиево, Община Русе и връчена от д-р Виктория Иванова. Всички номинирани библиотеки и библиотекари получиха грамоти за участие в номинациите.

Участниците в срещата получиха видео поздрав "Библиотеката в очите на децата" с анкета между възпитаници на русенски детски градини и училища, в която те отговаряха на въпроси какво е библиотека, какво работи библиотекарят, какво яде библиотекарят, какви са неговите суперсили и др.

Тази година на срещата на библиотекарите от  областта се проведе дебат на тема „Полезно или вредно е четенето“, в който бяха любезни да се включат журналистите Нели Пигулева, Ралица Маринова и Пламен Калинов.

По случай професионалния празник на библиотекарите музикален поздрав поднесоха и талантливи деца от Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител Наталия Константинова.