• EnglishEnglish
Рекорден брой гласували деца от Русе за "Бисерче вълшебно" 2017
28 април 2017 г.

Петото издание на Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2017, донесе отличия за български писатели и в четирите категории и отбеляза рекорден брой гласували – 6152 деца. Книгите победители станаха известни по време на церемонията в галерия „Кредо Бонум“ на 27 април.

Децата на възраст от 6 до 8 години избраха за победител с 310 гласа в категорията „Откриватели“ „Легенда за първия кукер” на Студио „Змей” (изд. Егмонт). Статуетката получи Димитър Петров, създател на проекта „Златната ябълка“. Нейни подгласници с 298 гласа са „Вук и Нада. Компютърни игри” с автор Николета Новак и илюстратор Алекса Йованович (изд. Кибеа) и „Малкият Елиът и голямото семейство” на Майк Кюрито (изд. Прозорец) с 218 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) конкуренцията бе особено силна, а първото място бе решено с помощта само на 2 читателски гласа повече. 297 са те за „Моите красиви рога” (изд. Мотове) с автор Радостина Николова и илюстратор Мелина-Елина Бондокова. „Пиано от картон“ (изд. „Жанет-45“) на писателката Анета Дучева и младата илюстраторка Катина Недева събра 295 гласа. Третото място в категорията остана за „Soy Luna: Началото на лятото” на Пако Хименесна (изд. Егмонт) с 236 гласа.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.) книгата победител отново е от български автори. Тийнейджърите класираха на първо място „Българ 3. Междузвезден унищожител” на Ал Торо и Неделчо Богданов (изд. „Сиела“). Книгата получи 187 гласа. Това е второ поредно отличие за проекта „Българ“, след като „Българ 2. Лабиринтът на времето“ спечели вота в тази категория в миналогодишното издание на наградата. Второто място остана за „Хари Потър и прокълнатото дете” (изд. Егмонт) със 122 гласа, а 74 гласа отредиха третото място за друго българско заглавие – „Дневникът на Мишо” на Антон Бухалов и Станислав Коен (изд. Сиела).

В категорията „Иноватори“, въведена през 2015 г., бяха номинирани 7 проекта, 5 от които на български автори. С голяма преднина от 648 гласа статуетката „Торнадо“ отиде при Никола Райков и неговата книга книга-игра „Добросъците“ (изд. Фондация „таласъмче“). На второ място се нареди отново български проект – „Кой светна Луната?“ (изд. Тат Криейтив) на Мая Бочева-Уики с 211 гласа, а на трето с 203 гласа е „Натисни точката” на Ерве Тюле (изд. Funky books).

По традиция организаторите връчиха и закачлива награда на книгата, събрала най-много гласове от бъдещите читатели с мнение – децата под 6 г. За трети пореден път тя отиде при Мария Мартин – автор на книгата „Как баба Борди полетя с балон“ от поредицата „Градът на скейтбордовете“ на изд. „Еко Кидс“.

По време на церемонията бяха изнесени и любопитни данни за гласуването по категории и по населени места. Този път най-голям бе броят на гласувалите деца от Русе, а в изключително оспорваната надпревара досегашният победител Силистра остана на второ място. Челната тройка се допълва от Попово.