• EnglishEnglish
174
Роден Александър Бел (1847-1922)
03 март 1847 г. – 02 август 1922 г.

Роден на 3 март в Единбург, Шотландия, Александър е вторият син в семейството на Александър Мелвил и Елиза Бел. Майка му Елиза Саймъндс Бел чува много зле. От любовта към нея ще се появят един ден няколко изобретения. Нейният съпруг Александър Мелвил, преподавател по дикция, дотолкова задълбочено изучава механизмите на говора и слуха, че открива и създава така наречената "Визуална реч" - универсална азбука на говора. На 17 години Александър  Бел получава длъжността преподавател по музика и ораторско изкуство. Следващите десет години се посвещава на изучаването на акустиката – раздел на физиката, занимаващ се с колебанията на звуковата честота. Междувременно завършва Единбургския и Лондонския университет.

През 1870 година заминава за Канада, а от 1871 преподава в  Бостънското училище за глухонеми. От 1873 година е професор по физиология на речевите органи в Бостънския университет. Именно проблемите на глухите го карат да изследва загадката на човешкия слух и да почне първите експерименти, които скоро ще го отведат до "фоноавтографа". Това изобретение, предвестник едновременно на телефона и грамофона, записва човешкия глас като непрекъсната начупена линия.

През 1881 г. Александър Греъм Бел създава специално електромагнитно устройство, предназначено да търси и локализира куршум в тялото на жертвата. По-късно доразвива тази разработка, като създава тъй наречената "Телефонна проба" - устройство, снабдено с чувствителна телефонна слушалка, в която се чува прищракване, щом сондата се докосне до метал.

През 1874 г. Александър Бел почва поредица от акустични експерименти в Масачузетския технологически институт заедно с Кларънс Блейк, голям специалист по човешкия слух. Оформя се неусетно идеята за фоноавтографа. На 10 март 1876 г. в Бостън за първи път е изпробван. Три дни по-рано в САЩ е издаден патент №174 456. И човечеството вече се е сдобило с едно от най-изумителните изобретения, които промениха завинаги света: телефона. На 9 юли 1877 г. Александър Греъм Бел, Гардинър Грийн Хъбард, Томас Сандерс и Томас Уотсън създават "Бел телефон къмпани". Компанията, която един ден ще стане "Американ телефоун енд телеграф" - "Ей Ти & Ти".

През 1890 г. Бел започва първите си опити с хвърчила и самолетни витла. През 1907 г. формира изследователска група (AEA, Aerial Experiment Association - Асоциация за въздушни експерименти) и до 1909 г. успява да разработи и произведе 4 оригинални самолета със собствен бордови двигател, сред които е и най-сполучливият модел -"Сребърното копие". Именно той извършва първия успешен полет "на собствена тяга" на 23 февруари 1909 г. в Канада. При крилете на хвърчилата и самолетите е използвана и уникалната концепция на Бел за тетраедрона - геометрична фигура с 4 триъгълни лица.

През последното десетилетие от живота си Александър Бел конструира подводни криле за плавателни съдове. През 1919 г. той и Уилиъм Болдуин създават толкова сполучлив модел, че с него след 2 години е поставен световен рекорд за скорост на вода. И то  ненадминат чак до 1963 г. Създава аудиометър, който позволява още преди век да се откриват дребните симптоми на проблемите със слуха.

Занимава се за известно време с генетика и в резултат от експериментите му се появяват методи на отглеждането на овце, с които се увеличава броят на ражданията на близнаци. Прави сполучливи опити в областта на пречистването на морската вода, а после и в рециклирането и създаването на алтернативни горива. Има и немалко други изобретения - превърнати в завършен продукт, готов за производство и продажба.

 

Умира на 2 август 1922 г.